Stubb ja Orpo kommentoivat Moskovan iskua

Moskovan alueella eilen tapahtunut joukkoampuminen on tuomittu Suomessa ja useissa maissa ympäri maailmaa.

Presidentti Alexander Stubb kirjoitti aamupäivällä viestipalvelu X:ssä, että uutiset Moskovasta järkyttävät.

–  Ajatukseni ovat uhrien ja heidän läheistensä luona, Stubb sanoi.

Stubb totesi, että Suomi tuomitsee terrorismin sen kaikissa muodoissa. Isis-äärijärjestön haara Isis-K on ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kuvaili Ylen Ykkösaamussa, että Moskovan joukkoampuminen on järkyttävä. Orpon mukaan Suomi tuomitsee kaikki terroriteot missä tahansa. Orpo esitti haastattelussa osanottonsa uhrien omaisille.

Euroopan unionin edustaja kertoi EU:n olevan järkyttynyt ja kauhistunut iskun vuoksi. Yhdysvalloissa Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby lähetti surunvalittelunsa uhreille ja sanoi yrittävänsä saada lisää tietoa asiasta.

– Ajatuksemme ovat tämän hirvittävän ampumishyökkäyksen uhrien puolella, Kirby sanoi toimittajille.

Kiinan presidentti Xi Jinping tuomitsi iskun vahvasti ja lähetti Venäjän presidentille Vladimir Putinille surunvalittelunsa, kertoo Kiinan valtiollinen Xinhua-uutistoimisto.

Euroopan maat tuomitsivat

Saksan liittokansleri Olaf Scholz tuomitsi iskun tänään X:ssä. Hän kuvasi joukkoampumista kauheaksi terrori-iskuksi viattomia konsertissa olleita kohtaan.

– Ajatuksemme ovat uhrien perheiden ja kaikkien loukkaantuneiden luona, Scholz totesi.

Britannian ulkoministeri David Cameron on tuominnut hyökkäyksen ja esittänyt Britannian puolesta osanoton uhrien perheille X:ssä. Hän myös sanoi, että mikään ei voi koskaan oikeuttaa näin kauheaa väkivaltaa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on tuominnut iskun, ja maan ulkoministeriö kuvailee iskua X:ssä vastenmieliseksi ja peräänkuuluttaa tekojen syiden perusteellista selvittämistä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsee iskun "kovimmin mahdollisin sanankääntein", kertoo hänen edustajansa Farhan Haq.

– Pääsihteeri välittää syvät osanottonsa sureville perheille ja Venäjän kansalle ja hallitukselle, Haq sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat