Näin joukkoampuminen Moskovassa on tuomittu maailmalla – Putin ei ole kommentoinut vielä julkisesti

Videokuvaa Moskovan konserttisalista 1:01
Videokuvaa Moskovan konserttisalista: Ammuskelija avaa tulen.

Moskovan joukkoampuminen on tuomittu useissa maissa ympäri maailmaa. 

Euroopan unionin edustaja kertoi EU:n olevan järkyttynyt ja kauhistunut iskuista. Espanjan ulkoministeriö ilmaisi viestipalvelu X:ssä solidaarisuutta uhreja, heidän perheitään ja venäläisiä kohtaan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on tuominnut ampumisen terroristisena hyökkäyksenä. 

Ranskan ulkoministeriö kuvaili iskua X:ssä vastenmieliseksi ja peräänkuulutti tekojen syiden perusteellista selvittämistä. Myös Italian pääministeri Giorgia Meloni tuomitsi iskun vastenmielisenä terroritekona.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sekä YK:n turvallisuusneuvosto ovat ilmoittaneet tuomitsevansa iskun.

Vankeudessa menehtyneen venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin leski Julia Navalnaja on esittänyt osanottonsa ampumisen uhreille. 

Turkki on tuominnut tapauksen terroristihyökkäyksenä. Myös Intian pääministeri Narendra Modi on tuominnut ampumisen terrori-iskuna.

Yhdysvaltain Moskovan suurlähetystö kertoo järkyttyneensä joukkoampumisesta. Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby sanoo ajatustensa olevan "karmean hyökkäyksen uhrien puolella".

Moskovassa perjantaina tehdyssä joukkoampumisessa kuolleiden määrä on noussut yli 60:een, sanoo tutkintakomitea venäläisuutistoimistojen mukaan.

Putin ei ole kommentoinut iskua – Ukraina syyttää

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole vielä kommentoinut hyökkäystä julkisesti. Venäläiset uutistoimistot kertovat hänen kuitenkin saaneen lainvalvonta- ja pelastusviranomaisten johtajilta sekä vastuuministereiltä tilannepäivityksiä joukkoampumisesta.

Venäjän apulaispääministeri Tatjana Golikova puolestaan kertoo, että Putin on toivottanut pikaista toipumista iskun uhreille sekä ilmaissut kiitostaan lääkäreille.

Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev uhkasi Ukrainaa kostolla, jos saadaan vahvistusta Ukrainan osallisuudesta.

Yhdysvaltain hallinto sanoi myöhään perjantaina, ettei ole merkkejä siitä, että Ukraina olisi osallinen tapahtumiin. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanslia niin ikään kiisti Ukrainan osallisuuden perjantaina illalla.

Ukrainan puolustusministeriön keskustiedusteluvirasto puolestaan syytti Venäjän turvallisuuspalveluja sekä Putinia Moskovan seudulla tehdystä joukkoampumisesta ja tulipalosta.

Ukrainan tiedusteluelin kertoi Telegramissa, että isku junailtiin Putinin määräyksestä. Motiiviksi kerrotaan Ukrainan sodan laajentaminen ja eskalaatio.

Lue myös:

    Uusimmat