Ensimmäinen päivä pääministerinä pulkassa – Sanna Marin kommentoi ministerinimitysten herättämää kritiikkiä: "Olen iloinen, että Sirpa Paatero tarttui kuntaministerin tehtävään"

5:40
Uusi pääministeri Sanna Marin vieraili ensimmäisen pääministeripäivänsä päätteeksi Kymmenen uutisissa.

Uusi pääministeri vieraili ensimmäisen pääministeripäivänsä päätteeksi MTV:n Kymmenen uutisissa. Sanna Marin kommentoi muun muassa al-Holin pakolaisleirin tilannetta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimesi tänään tiistaina 10. joulukuuta Sanna Marinin (sd.) Suomen uudeksi pääministeriksi.

Marinin ensimmäinen pääministeripäivä oli erittäin kiireinen ja täynnä muodollisuuksia.

– Hallituspuolueet ovat keskenään sopineet hallitusohjelmasta ja sillä linjalla jatkamme tästä eteenpäinkin. Mitään suuria linjanmuutoksia hallituksen työskentelyyn ei tule. Meillä on samat työtehtävät edessä kuin oli edelliselläkin hallituksella, Marin totesi.

Syksyn Posti-kohu ja sen käänteet ovat pudottaneet Sdp:n kannatuksen 13 prosentin tasolle.

– Oma tulkintani syksyn tapahtumavyörystä on se, että kyse ei niinkään ole ollut niinkään hallitusohjelmasta tai siitä, mitä olemme hallituspuolueiden kanssa sopineet, Marin arvioi.

– Tämä Postin tilanne on tullut eteen ja siinä on ollut aika monta liikkuvaa palasta. Edellinen pääministeri ja silloinen omistajaohjausministeri tarttuivat niihin omalla tavallansa.

Marin ei usko, että tapahtumista jääneet arvet olisivat niin syviä, ettei niistä päästäisi yli.

Paatero ei menettänyt luottamusta

Posti-kohun keskiössä olleiden Antti Rinteen (sd.) ja Sirpa Paateron (sd.) nimitykset eduskunnan varapuhemieheksi ja Marinin hallituksen kuntaministeriksi ovat herättäneet hämmästystä.

– Tunnen Sirpa Paateron pitkältä ajalta. Hän ei ole missään vaiheessa menettänyt minun, puolueemme tai eduskuntaryhmämme luottamusta, Marin toteaa.

– Olen iloinen siitä, että hän tarttui kuntaministerin tehtävään. Se on hänen vahvin osaamisalueensa ja uskon, että hän tulee pärjäämään hyvin.

Marin kommentoi myös tämänhetkistä lakkotilannetta. Maanantaina alkanut kolmipäiväinen lakko koskee Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n alaisia työntekijöitä.

Mukana lakoissa on yhteensä jopa noin 100 000 työntekijää. Esitettyjen laskelmien mukaan vientiteollisuus menettää sata miljoonaa euroa jokaisena lakkopäivänä.

– Toivomme, että työmarkkinajärjestöt löytävät ratkaisun tähän kiistaan. Siellä taustallahan ovat edellisen hallituskauden aikana tehty kilpailukykysopimus ja asiat, jotka sieltä perintönä tähän päivään ovat tulleet, Marin sanoo.

"Ulkoministeri on oikea henkilö kertomaan yksityiskohtaisesti al-Holin tilanteesta"

Pääministeri kommentoi myös toista päivänpolttavaa asiaa. Oppositio on jättämässä huomenna hallitukselle välikysymyksen koskien Syyriassa al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten kohtaloa.

– Tilanne on vakava. Leirin olot ovat erittäin vaikeat. Meidän velvollisuutemme on tietenkin noudattaa ihmisoikeussopimuksia ja lasten oikeuksien sopimusta sekä pitää huolta siitä, että leirillä olevat lapset eivät ole kohtuuttomassa vaarassa, Marin linjaa.

– Tilannetta minun tietojeni mukaan selvitetään virkavastuulla virkamiesten toimesta. Toivon mukaan asiaan saadaan pian ratkaisuja, pääministeri toteaa.

Marin ei ota kantaa suuntaan tai toiseen, miten hänen mielestään tilanteessa pitäisi toimia.

– Tämä asia on koko hallituksen katsottava yhdessä. Tiedämme, että välikysymys huomenna jätetään ja hallitus siihen vastaa. Ulkoministeri Pekka Haavisto on oikea henkilö kertomaan yksityiskohtaista tietoa tästä tilanteesta.

Suojelupoliisin arvion mukaan leirillä olevat naiset todennäköisesti jatkaisivat terroristista toimintaa Suomessa.

– Minun mielestäni niin suojelupoliisin kuin muidenkin viranomaisten huolia tästä tilanteesta on kuunneltava. Kaikki nämä näkökulmat pitää ehdottomasti huomioida, Marin sanoo.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja