Presidentti Niinistö väläyttää HS:ssä huippukokouksen järjestämistä Etykin hengessä Helsingissä – voisi parantaa suurvaltojen keskusteluyhteyttä

Presidentti Sauli Niinistö puhui valtiopäivien avajaisissa – katso puheen kohokohdat tästä 10:48
Katso yllä oleva video: Näin presidentti Niinistö puhui valtiopäivien avajaisissa helmikuun alussa – tässä puheen kohokohdat!

Presidentti Sauli Niinistö ehdottaa Helsinkiin huippukokousta Etykin turvallisuuskokouksen hengessä. Niinistö kirjoittaa asiasta Helsingin Sanomien Vieraskynä-artikkelissa.

Niinistö nostaa kirjoituksessa esiin ehdotuksensa arktisen alueen huippukokouksesta.

Presidentin mukaan kokouksesta olisi hyötyä paitsi ilmastoasioissa myös alueen sotilaallisten jännitteiden purkamisessa.

Niinistö kirjoittaa todenneensa aiemminkin, että arktinen kokonaisuus on riittävän viileä keskustelulle kuumemmissakin tunnelmissa.

Niinistön mukaan suurvaltapolitiikassa uutta on nyt käänteiden nopeus ja kielen kovuus.

Ulospäin näyttää usein siltä, että keskusteluissa vain riidellään, hän kirjoittaa ja vertaa tilannetta kansalaiskeskusteluissa "tutuksi tulleeseen kurimukseen":

–  Kierrosten kasvaessa kovien puheiden kierre syvenee ja vauhti käy vaaralliseksi. Näin ei valtiollisissa suhteissa saisi päästä tapahtumaan, Niinistö pohtii.

Kansainvälisessä politiikassa julkisivun takana haetaan kuitenkin myös ratkaisuja, hän muistuttaa.

Presidentin mukaan tilaisuus uuden huippukokouksen järjestämiselle voisi olla esimerkiksi vuonna 2025, kun Ety-kokouksesta tulee kuluneeksi 50 vuotta.

Etykin turvallisuuskokous pidettiin Helsingissä vuonna 1975.

Niinistö kirjoittaa aikovansa seurata mahdollista uutta huippukokousta neljän vuoden päästä kotisohvalta.

Niinistö toinen kausi presidenttinä päättyy vuonna 2024.

Lue myös:

    Uusimmat