Niinistö: Suomen aiemmasta Venäjä-suhteesta ei ole paljoa jäljellä – "Kasakka vie sen, mikä on löyhästi kiinni"

Katso, millä sananlaskulla Niinistö kuvaa Venäjä-suhdetta 3:08
Katso, millä sananlaskulla Niinistö kuvaa Venäjä-suhdetta

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti puheenvuoron tänään vuosittaisessa suurlähettiläskokouksessa Helsingissä.

Niinistö nosti puheessaan esille voimakkaasti Venäjän hyökkäyssodan vastustamisen ja Suomen sekä Euroopan turvallisuustilanteen. Niinistö kertoi osallistuvansa myöhemmin tänään tiistaina Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin Krim-huippukokoukseen.

Niinistö kertoi Suomen havahtuneen Venäjän etupiiriajatteluun jo viime vuonna

Niinistö kertoi puheessaan havahtuneensa Venäjän etupiiriajattelun voimistumiseen jo viime vuoden lopulla. Tasavallan presidentti totesi, että sotilaallinen liittoutumattomuus ei Venäjän mukaan enää ollutkaan kiinni Suomen ja Ruotsin omasta vapaasta tahdosta.

– Totesin jo uudenvuodenpuheessani, että on tiedettävä "milloin kiiruhtaa, milloin malttaa".

Niinistö korosti Suomen tukea Ukrainalle.

– Kovinta hintaa Venäjän raa’asta sodankäynnistä maksaa Ukrainan kansa, Niinistö totesi puheenvuorossaan.

”Ukrainan sota voi levitä maailmalle”

Keskeiseksi Niinistö nosti esille myös Suomen ja Ruotsin liittyminen sotilasliitto Natoon. Tasavallan presidentti kuitenkin korosti, että Nato-jäsenyyden myötä vastuuta ei tule siirtää Atlantin taakse.

– Nyt Ukrainaan rajoittuva sota voi levitä maailmalle. Maailmalla voi puhjeta myös muita konflikteja, jotka kilpailevat Nato-maiden globaalista huomiosta – vaikkapa Tyynenmerellä.

Keskeiseksi puheenvuorossa nousi esille myös Suomen ja Ruotsin liittyminen sotilasliitto Natoon. Niinistö muistutti, että itänaapuri on ja pysyy, ja käytti vanhaa sananlaskua kertoessaan Venäjän viime vuotisesta vaatimuksesta pysäyttää Naton laajentuminen.

– Tässä tehtävässä mielessäni on ollut vuosisatoja vanha viisaus: kasakka vie sen, mikä on löyhästi kiinni. Se koskee yhtä lailla materiaa kuin toimintavapautta, Niinistö muotoili.

Niinistö totesi luottamuksen Venäjään kadonneen, eikä aineksia uuteen alkuun oikein olevan. Presidentti kuitenkin korosti keskusteluyhteyden säilymisen tärkeyttä maailmanlaajuisesta poliittisesta tilanteesta huolimatta ja muistutti, ettei vihanpidosta Suomessa asuvia venäläisiä kohtaan seuraa mitään hyvää.

Energiakriisi ja ilmastonmuutos koettelevat Eurooppaa

Niinistö otti lopuksi puheessaan myös kantaa energiakriisiin. Presidentti sanoi energiakriisin koettelevan koko Eurooppaa. Niinistö nosti esille ilmastonmuutoksen ja kesän dramaattiset uutiskuvat metsäpaloista ja historiallisesta kuivuudesta.

– Ilmastonmuutos ei ole kaukana tulevaisuudessa tai kaukana muilla mantereilla, vaan tässä ja nyt, myös meillä Euroopassa.

Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa Niinistö alleviivasi teknologian merkitystä. 

Kokouksessa tapasivat Suomen ulkomaanedustustojen päälliköt sekä ulkopoliittinen johto. Maanantaina suurlähettiläspäivillä puhuivat muun muassa ulkoministeri  Pekka Haavisto ja puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Presidentti Sauli Niinistö puhuu suurlähettiläspäivillä – katso suorana tästä 27:58
Katso koko puhe tästä!

Lue myös:

    Uusimmat