Presidentti Niinistö huippukokouksista Ylellä: "Eivät tärkeitä, ellei niissä ole myös sisältöä"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ihmetteli EU:n poissaoloa Afganistanin evakuoinneissa 2:16
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ihmetteli EU:n poissaoloa Afganistanin evakuoinneissa.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi lauantaina Yleisradion Ykkösaamussa, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi Etykin myötä syntyneelle "Helsingin hengelle" on nyt jos koskaan tilausta. 

–  Blokkiutuvassa maailmassa olisi jos blokkien yli ja ohi kyettäisiin käymään läpi ainakin se, että mikä on minimiyhteisymmärrys maailman tulevaisuudesta. 

Niinistö kertoi, että tätäkin kysymystä käsiteltiin, kun hän tapasi Helsingissä vierailleen Etyjin pääsihteerin Helga Maria Schmidin perjantaina.

–  Mitään konkreettista emme vielä sopineet tai päättäneet. 

Suomi ei ole vielä tehnyt päätöstä siitä, hakeeko se Etykiä seuranneen Etyjin puheenjohtajuutta juhlavuodelle 2025. Niinistö on pitänyt esillä ajatusta, että 50-vuotisjuhlan yhteydessä huippukokous voitaisiin järjestää Suomessa.

Etyjin edellinen huippukokous järjestettiin Helsingissä vuonna 2008. Etyjin historiassa on nyt sen historian pisin tauko ilman huippukokousta, Niinistö huomautti. Itsetarkoitus kokouksen järjestäminen ei kuitenkaan ole.

–  Eivät kokoukset, julkisivultaan suurenmoisetkaan, ole tärkeitä, ellei niissä ole myöskin sisältöä.

Niinistö myönsi, että häntä kiinnostaisi Helsingin hengen nimissä järjestettävä kokous, jolloin mukaan voitaisiin kutsua myös Etyjin jäsenistön ulkopuolelta omaa blokkiaan rakentava Kiina.

–  Jos me saamme syntymään laaja-alaista keskustelua Helsingin hengestä, kaikesta mitä se pitää sisällään, se on tietynlaista ihmisvastuuta, siitä että me mittaisimme, että kuinka pitkälle kukin näkee vastuunsa ihmiskunnan tulevaisuudesta. Myönnän auliisti, että olen törmännyt samanlaiseen ajatteluun kiinalaisessa ajattelussa. Siellä puhutaan mielellään siitä, että pitää taata tulevaisuutta.

Esimerkkeinä kysymyksistä Niinistö nosti esille ilmastonmuutoksen ja koronapandemian mutta myös sodan ja rauhan kysymykset.

–  Sen kokemuksen mukaan mikä ihmiskunnalla on, on blokkiutuminen pikemminkin omiaan kärjistämään ristiriitoja kuin lieventämään niitä.

Lue myös:

    Uusimmat