Mainos

Presidentti Niinistö: Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi vakavaa yritystä – viittaa Putiniin

Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi on nyt paljonkin vakavaa yritystä, sanoo presidentti Sauli Niinistö. Niinistö tapasi Varsovassa Ukrainan presidentin.

Presidentti viittaa viime aikoina käymiinsä luottamuksellisiin keskusteluihin. Hän kommentoi asiaa Varsovan Nato-huippukokouksessa tavattuaan Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon.

Niinistö arvioi, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin äänensävyssä on ollut havaittavissa pyrkimystä yhteistyöhön.

– Olen tavannut aika monta kertaa presidentti Putinin näiden vuosien aikana. Mutta se on nyt vain sitten minun lukemistani, hän huomauttaa.

Ukrainan presidentin tavattuaan Niinistö ei ottanut kantaa siihen, onko Poroshenkolla edellytyksiä viedä läpi Minskin sopimuksen vaatimia uudistuksia. Venäjä on kyseenalaistanut Poroshenkon kyvyn uudistusten läpivientiin. Myös lännessä on herännyt huolia siitä, onko Poroshenkolla riittävän vahva asema rauhanprosessin edistämiseen.

Poroshenkon pitäisi muun muassa viedä läpi lainsäädäntöä, joka mahdollistaa Minskin sopimuksen edellyttämien paikallisvaalien järjestämisen separatistialueilla.

– En nyt tuohon ota kantaa. Se on aika paljon Ukrainan sisäinen asia, Niinistö kommentoi Poroshenkon asemaa.

Hän sanoo keskustelleensa Poroshenkon kanssa muun muassa Ukrainan toimista korruption kitkemiseksi.

– Poroshenko kertasi toimia, joita hän on kertomansa mukaan onnistunut tekemään.

Niinistön ohjelma Varsovassa jatkuu työillallisella presidentinlinnassa. Illalliselle on kutsuttu Nato-maiden johtajien lisäksi Suomen, Ruotsin ja EU:n johtoa. Niinistö ennakoi, että Venäjä-suhde ja Ukrainan tilanne hallitsevat keskustelua.

Kahdenväliset tapaamiset Ukrainan presidentin ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa järjestetään Varsovassa Nato-huippukokouksen yhteydessä.

Huomenna presidentti Niinistöllä on kahdenvälinen tapaaminen Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin kanssa.

Suomea Varsovan Nato-kokouksessa edustavat myös ulkoministeri Timo Soini (ps.), puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ja puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg.

Soinilla on tänään kahdenvälinen tapaaminen Puolan ulkoministerin Witold Waszczykowskin kanssa. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.