Mainos

Presidentti Niinistö suojelisi arktista aluetta torjumalla mustaa hiiltä – pitää keskustelua Venäjän ja USA:n kanssa mahdollisena

Presidentti Sauli Niinistö arvioi, että ilmastonmuutoksen torjuntaa voi olla haastavaa pitää esillä Arktisen neuvoston toiminnassa, kun sekä Yhdysvaltain että Venäjän johtajat ovat ilmaisseet epäilevänsä, ettei se olisikaan ihmisen aiheuttamaa.

Suomi on juuri aloittamassa kaksivuotista kauttaan neuvoston puheenjohtajana.

Peruskysymys on, ymmärretäänkö arktinen alue ensisijaisesti taloudellisten mahdollisuuksien kohteena vai nähdäänkö alueen ekosysteemisen säilymisen merkitys koko maapallolle, Niinistö pohtii presidentin kanslian verkkosivulla julkaistussa kirjoituksessaan.

Presidentti arvelee, että "neutraalia" tilaa voi avautua, jos lähestymiskulmaksi valitaan jäätikön sulamista kiihdyttävä musta hiili. Sen suhteen pahaa jälkeä aiheuttavat arktisen alueen läheisyydessä olevat vanhentuneet energialaitokset ja soihduttaminen eli ylimääräisen kaasun polttaminen paikan päällä.

– Noiden päästölähteiden torjuminen ei puutu taloudellista hyväksikäyttöä tavoittelevien intresseihin – päinvastoin, laitosten uudistaminen luo toimeliaisuutta. Suunnitelmiakin kuulemma on, rahoitus vain puuttuu. Ja maallikkojärjen mukaan soihduttaminen on vain tappiota, niin ympäristön kuin bisneksen puolesta, Niinistö kirjoittaa.

Hän ei usko Venäjällä olevan mitään sitä vastaan, että yhteistyössä ryhdyttäisiin parantamaan siellä olevien laitosten kuntoa ja energiatehokkuutta. Presidentti Donald Trump taas on Niinistön mukaan moneen kertaan osoittanut, että voi tinkiä ehdottomista kannoistaan, jos näkee liikettä haluamaansa suuntaan.

– Ilmastonsuojelusta on nyt muodostumassa hänelle Akilleen kantapää. Liikkumalla tuossa neutraalissa tilassa hän ei joudu luopumaan pääsanomastaan, mutta voisi tehdä edes jonkin vastaantulon kotimaiselle kritiikille. Tavoite siis olisi saada Trumpin hallinto edes jotenkin tunnistamaan ilmastosuojelun välttämättömyys, vaikkapa sitten energiatehokkuuden kautta, Niinistö kirjoittaa.

2:03

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.