Mainos

Presidentti Niinistö: Olemme kukkaispoikia

Suomen ja Uruguayn presidentit kehuivat kilvan maiden suhteita valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa. Uruguay on viime vuosina houkutellut maahan Suomesta erityisesti metsäosaamista.   

– Olemme tällaisia kukkaispoikia, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö naurahtaen. Hän viittasi Uruguayn presidentin José Mujican puolisonsa kanssa harjoittamaan krysanteemien kasvattamiseen ja myymiseen. Niinistö sanoo itse tykkäävänsä katsoa kukkia maastossa liikkuessaan.

Ei vain kukkia

Mujican vierailun taustalla on muitakin luonnonvaroja kuin kukat.

Metsäjätti UPM ja sen edeltäjät ovat investoineet suuresti Uruguayssa ja toimineet siellä jo vuosia. Vierailullaan Mujica tapasikin UPM:n johtoa. 

– On mahdollista, mutta mitään uusia sopimuksia ei ole vielä tehty. Meidän on monipuolistettava tietämystämme metsäteollisuudesta ja pyrkiä muuhunkin kuin selluloosan tuotantoon, hän vastaa kysymykseen lisäinvestoinneista Uruguayhin.

Puheena vierailulla oli teknisen ja tieteellisen yhteistyön syventäminen. Myös presidentti Niinistö kehui maiden välisten metsätaloussuhteiden vahvistumista.

Fray Bentos kohuotsikoissa

UPM:n nykyään omistama sellutehdas Fray Bentosissa Uruguayn ja Argentiinan rajalla nousi viime vuosikymmenellä otsikoihin kielteisesti.

Argentiina syytti Metsä-Botnian tuolloin omistamaa tehdasta ympäristölakien rikkomisesta. Mielenosoittajat tukkivat maiden rajajoen ylittävän sillan painostaakseen Uruguayta luopumaan hankkeesta. Haagin kansainvälinen tuomioistuin kuitenkin totesi, ettei ympäristölakeja rikottu. Tehdas on yhä arka aihe maiden välillä.  

Mujica toivottaa maahan uusia investointeja teollisuuden ja talouden monipuolistamiseksi.

Presidentti ilman kravattia

79-vuotias presidentti ei ole kravattimiehiä. Sellaista hänellä ei ollut Smolnassakaan.

Entinen vasemmistolainen Tupamaros-sissi asuu vaatimattomasti muutaman kymmenen neliön asunnossa pääkaupunki Montevideon ulkopuolella. Mujica ajaa vanhalla kuplavolkkarilla ja karsastaa presidentin virka-asemaan kuuluvia muodollisuuksia ja seremonioita.  

Mujican presidenttikausi päättyy loppusyksystä, kun maassa pidetään presidentinvaalit.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.