Mainos

Presidentti Niinistö näpäytti Ylellä Nato-puheista: "Tasavallan presidentti johtaa..."

2:01

Presidentti Sauli Niinistö sanoi Ylen Ykkösaamussa, että jotkut poliitikot ovat käyttäneet "löysiä sanamuotoja" ulkopolitiikan johtajuudesta.

Niinistöltä kysyttiin mielipidettä siihen, että joissakin lausunnoissa on korostettu hallituksen roolia ulkopolitiikan johtamisessa ja Nato-päätöksenteossa.

– Perustuslaki sanoo nimenomaisesti, että tasavallan presidentti johtaa - yhteistoiminnassa. Minä pidän siinä kohdassa aina pienen tauon; johtaa - yhteistoiminnassa, sanoi Niinistö Ykkösaamussa.

Niinistö ei kuitenkaan sano uskovansa, että hänet haluttaisiin sivuuttaa ulkopolitiikassa. Presidentin mukaan yhteistyössä hallituksen kanssa ei ole ollut ongelmia. Niinistö sanoo kuitenkin välillä huomaavansa, että perustuslain peruskurssin kertaaminen voisi olla joillekin paikallaan.

Presidentti ei halunnut nimetä ketään löysiä puheita esittänyttä.

Niinistö: Natosta kysyttävä kansalta

Niinistö kommentoi myös kokoomuksen valmistelemaa puoluekokouslinjausta, jonka mukaan Suomen kannattaisi hakea Nato-jäsenyyttä lähivuosina.

– Näyttää siltä, että kokoomus toistaa kannan joka puolueella on ollut vuodesta 2005, sanoi Niinistö Ykkösaamussa.

Niinistö kertoo käyneensä kahdet presidentinvaalit tilanteessa, jossa hänet ehdokkaaksi nimittänyt puolue eli kokoomus on ollut Naton kannalla, mutta hän itse ei ole ollut tuota kantaa ajamassa.

Presidentti katsoo, että jos Nato-jäsenyyttä aiotaan hakea, siitä on järjestettävä kansanäänestys. Hän sanoi kummeksuvansa ajatusta, että mahdollinen Nato-päätös voitaisiin tehdä ilman kansan tukea.

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat Alexander Stubb, Petteri Orpo ja Elina Lepomäki ovat kaikki sanoneet, että kansanäänestys ei olisi välttämätön Nato-jäsenyydestä päätettäessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja