Kokoomuksen Orpon mielestä pääministeri Marinin Nato-lausunto oli virhe

Onko Suomi aikeissa liittyä Natoon? Näin vastaa pääministeri Sanna Marin uutistoimisto Reutersille 1:03
Tätä pääministeri Marinin haastattelua Orpo kritisoi. Katso video.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvostelee pääministeri Sanna Marinin (sd.) uutistoimisto Reutersille antamia kommentteja sotilasliitto Natosta.

Marin sanoi Reutersin haastattelussa, että on "hyvin epätodennäköistä", että Suomi hakisi Nato-jäsenyyttä tällä hallituskaudella.

Orpo sanoo STT:lle, että hänen mielestään pääministeri teki tässä virheen.

– Meillä on suhteellisen uusi ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko, jossa todetaan ihan selkeästi, että Suomi säilyttää mahdollisuutensa hakea Nato-jäsenyyttä. Minusta pääministeri heikensi tätä niin sanottua Nato-optiota tällä lausumallaan, Orpo sanoo.

Orpon mukaan nykyisessä maailmantilanteessa, jossa Suomen lähialueilla on aidosti sodan uhka, ei saa yhtään kaventaa Suomen itsenäistä päätösvaltaa liittoutua. Sodan uhkalla Orpo sanoi viittaavansa Venäjän toimintaan.

Orpo kommentoi Marinin haastattelua aiemmin Helsingin Sanomille sekä Ilta-Sanomien vaalitentissä.

Marinin mukaan Suomi tekee päätöksensä itse

Marin sanoi Reutersin haastattelussa, että Suomi tekee omat päätöksensä ulkopolitiikkansa ja turvallisuutensa osalta, eikä mikään taho voi näihin päätöksiin vaikuttaa.

– Ei Yhdysvallat, ei Venäjä, eikä kukaan muukaan. Me teemme päätöksemme itse, niin kuin olemme tähänkin mennessä tehneet, Marin jatkoi.

Marinin mukaan Suomi pitää kiinni mahdollisuudestaan hakea Nato-jäsenyyttä näin halutessaan, mutta jäsenyyttä ei olla hänen mukaansa nykyisellään hakemassa, eikä sen hakemisesta käydä tällä hetkellä keskusteluja.

Pääministeri arvelee Nato-keskustelun kuitenkin lisääntyvän lähivuosina.

Marin kertoi, että Suomi on valmis seisomaan eurooppalaisten liittolaistensa sekä Yhdysvaltain tukena ja asettamaan pakotteita, jos Venäjä hyökkäisi Ukrainaan. Marin alleviivasi, että mahdolliset pakotteet olisivat erittäin kovia.

Marin IS:lle: Haastattelusta tehty ylitulkintoja

Ilta-Sanomien vaalitentissä torstaina Marin sanoi, että hänen haastattelustaan Reutersille on tehty ylitulkintoja. Marinin mukaan Suomen Nato-kanta on muuttumaton.

Kokoomuksen Orpo sanoo STT:lle, että ulko- ja turvallisuuspolitiikan johdossa olevan ihmisen täytyy olla hyvin tarkka sanoistaan.

– Tässä ollaan yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme ytimessä. Vaikka ne ovat termejä, ne ovat erittäin merkityksellisiä. Tasavallan presidentti on tehnyt hyvin selväksi meidän itsenäisen päätäntävaltamme ja Nato-option olemassaolon. Silloin tässä ei saisi olla epätarkkuutta eikä linja horjua yhtään.

Miten Venäjä suhtautuisi, jos Suomi liittyisi Natoon? Ulkopoliittisen instituutin tutkija vastaa 5:21
Miten Venäjä suhtautuisi, jos Suomi liittyisi Natoon? Ulkopoliittisen instituutin tutkija vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat