Presidentti Sauli Niinistöltä kovaa puhetta MTV Uutisten erikoishaastattelussa: "Minun suuni yritetään selvästi saada tukkoon"

7:13
"On minulla viisaillekin vähän viisautta" – Miten tasavallan presidentti vastaa vallankäyttöään koskevaan arvosteluun? Katso video!

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ottaa MTV Uutisten SuomiAreena: Tasavallan presidentin kyselytunti -erikoishaastattelussa kantaa omaa vallankäyttöään koskevaan keskusteluun.

Presidentti Sauli Niinistön valtaoikeuksien käytöstä nousi keväällä keskustelu, kun hän koronakriisin alkuvaiheissa esitti hallitukselle erillisen kriisiryhmän eli "nyrkin" perustamista. 

Sunnuntaina Helsingin Sanomissa haastatellut valtio-opin asiantuntijat arvioivat, että presidentti yleisemminkin liikkuu joissakin aiheissa valtaoikeuksiensa rajoilla ja voisi pysytellä tiukemmin ulko- ja turvallisuuspolitiikan aiheissa.

Tunnistaako presidentti itsensä analyysistä?

– Jos nyt viisaat sitä mieltä ovat, niin olkoot. Kyllä minä perustuslakia noudatan. On minulla viisaillekin vähän viisautta tässä, Niinistö sanoo.

Presidentti kertoo lukeneensa arvostelua, jonka mukaan presidentin pitäisi ulko- ja turvallisuspolitiikankin kysymyksissä kannattaa hallituksen linjauksia.

– Hetkinen, olenko minä täällä sitä varten, että minä odottelen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa hallituksen linjaukset, ja sitten sanon, että kannatan? Niinistö ihmettelee.

"Perustuslaki on saanut ihan uuden muodon"

Presidentti Niinistö on aiemminkin ollut hyvin tarkka ulkopolitiikan johtamisesta.

Suomen perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Niinistö on kertonut pitävänsä pienen tauon ennen "yhteistoiminnassa" -sanaa.

Nyt kyseisestä pykälästä on presidentin mukaan puhuttu jopa väärässä muodossa.

– Tuo perustuslaki on saanut ihan uuden muodon. Se onkin nykyisin niin, että hallitus ja presidentti yhdessä johtavat ulkopolitiikkaa. Näin kirjoitellaan, presidentti kummastelee.

– Se tarkkuus, jolla minua nyt tarkkaillaan perustuslain tarkasta noudattamisesta, se kyllä näiltä kriitikoilta kokonaan puuttuu. Ei edes perustuslain kirjain ole enää mitään, vaan se kirjoitetaan uusiksi ja toisella tavalla.

Pyritäänkö presidenttiä sensuroimaan?

Koronakriisistä toipumiseen on esitetty EU-tasolla useita massiivisia tukipaketteja.

Presidentti Niinistö otti toukokuussa kantaa varoittamalla velkaantumisen vaaroista.

Niinistö sanoo saaneensa kannanottamisestaan moitteita. Hän ei itse katso ottaneensa kantaa EU:n elvytyspakettiin.

Presidentti tuo itsekin esille kommentoineensa talouspolitiikkaa ylätasolla aiemminkin presidenttikautensa aikana.

Vuonna 2014 Niinistö opasti Alexander Stubbin (kok.) hallitusta kipeisiin talouspäätöksiin liittyen, ja vuonna 2015 pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sai kuulla, että "tekemättä ei voi jättää".

– Ne olivat minusta kyllä aika suorasukaisia lausuntoja, Niinistö sanoo.

– Minusta yksikään näistä asiantuntijoista, tutkijoista, jotka ovat nyt nostaneet ääntään, eivät kyllä reagoineet mitenkään.

Presidentiltä kysytään, pyritäänkö häntä sensuroimaan.

– Minun suuni yritetään selvästi saada tukkoon, Niinistö vastaa.

SuomiAreena: Tasavallan presidentin kyselytunti kokonaisuudessaan MTV3-kanavalla ja MTV-palvelussa tänään kello 21!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja