Elina Valtonen vihjaa Sanna Marinin astuneen Niinistön varpaille: "Ulkopolitiikkaan eivät kuulu tällaiset ohivedot pääministeriltä"

Onko Suomi aikeissa liittyä Natoon? Näin vastaa pääministeri Sanna Marin uutistoimisto Reutersille 1:03
Katso, kuinka Marin kommentoi Suomen Nato-kantaa uutistoimisto Reutersille.

Suomessa Nato-keskustelu käy kuumana kireässä maailmantilanteessa. 

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Elina Valtonen ei katsonut hyvällä pääministeri Sanna Marinin (sd.) haastattelua uutistoimisto Reutersilla.

Marin sanoi, ettei usko Suomen hakevan Naton jäseneksi tällä hallituskaudella.

– Sanoisin, että tämä on erittäin epätodennäköistä. Emme ole hakemassa, emmekä keskustele jäsenyydestä. Mutta meillä on se mahdollisuus tulevaisuudessa, Marin muotoili.

Valtosen mukaan Nato-optio, eli Suomen mahdollisuus hakea Naton jäsenyyttä, on keskeinen kulmakivi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

– On erittäin valitettavaa, jos pääministeri omin sanoin ja omin teoin lähtee viemään pohjaa tältä kulmakiveltä, Valtonen sanoo.

– Jos pääministeri toteaa, että hänen kaudellaan todennäköisesti ei käytetä Nato-optiota, se jo itsessään heikentää option olemassaoloa. Nato-option keskeinen merkitys on nimenomaan pidäkevaikutuksessa, mikä siinä on.

Työnjako presidentin ja valtioneuvoston kesken

Marin kuitenkin totesi myös, että Suomi pitää kiinni mahdollisuudestaan hakea Nato-jäsenyyttä näin halutessaan, mutta jäsenyyttä ei olla hänen mukaansa nykyisellään hakemassa, eikä sen hakemisesta käydä tällä hetkellä keskusteluja.

Valtosen mukaan Nato-optiota ei pidä horjuttaa edes määräajaksi.

– Jos mietitään kansainvälistä reaktiota ja lehdistöä, siellä ei ajatella Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa hallituskausittain, eikä meilläkään ole ollut tapana.

Valtonen myös muistuttaa, että Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistyössä valtioneuvoston kanssa.

– Siihen eivät kuulu tällaiset "ohivedot" pääministeriltä. Ilmeisesti hän ei ole keskustellut asiasta presidentin kanssa.

Valtosen mukaan tällaisia ilmaisuja ei pitäisi tällaisessa kiristyneessä maailmantilanteessa, jossa Venäjä on pyrkinyt vaikuttamaan esimerkiksi Suomen ja Ruotsin turvallisuuspoliittisiin päätöksiin.

Tilanne Ukrainan rajalla on myös ollut kireä, ja varoituksia lännen ja Venäjän välillä annetaan koko ajan.

Marin totesi Ilta-Sanomien vaalitentissä, että haastattelua on ylitulkittu.  

Lue myös:

    Uusimmat