Presidentti Niinistö kovasanaisena MTV:n Uutisextrassa kriisinyrkkijupakasta: "Olen yllättynyt, että jotkut ylläpitävät edelleen vainoharhaista valtapolitiikkaoppia"

2:31

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ihmettelee julkisuudessa jatkuvaa keskustelua hallituksen ja presidentin väitetyistä reviirikiistoista koronakriisin hoidossa. MTV:n Uutisextran erikoishaastattelussa Niinistö kommentoi asiaa kovasanaisesti.

Kohu käynnistyi, kun presidentin ehdotus erillisestä kriisiryhmästä, ns. Nyrkistä vuoti julkisuuteen.

– Minä olen yllättynyt siitä, että jotkut edelleen tuntuvat ylläpitävän tuollaista vainoharhaista valtapolitiikkaoppia. Ainakaan minä en ole viitannut mihinkään valtaoikeuteen. Päinvastoin olen vain puhunut ajatuksesta esittää hallitukselle sen toiminnan tueksi tällaista ryhmää. Mutta tuo valtiosääntöön ja valtapolitiikkaan liittyvä vainoharhaisuus näyttää kiinnostavan joitakin enemmän kuin asioiden käytännön hoitaminen kriisitilanteessa. Siitä minä olen vähän yllättynyt.

"Asian pitäisi olla auringonkirkas"

Presidentti ja pääministeri Sanna Marin (sd.) kiistivät viime lauantaina Iltalehden uutisen, että kriisiryhmästä olisi keskusteltu, jopa kovasanaisesti, presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa tp-utvassa. Marin ja Niinistö tyrmäsivät tiedon yhtä aikaa lähetetyillä twiiteillä lauantaina. Siinä vaiheessa ei vielä mainittu, että asiasta oli käyty kirjeenvaihtoa. Niinistön mukana tp-utvan luonnetta oli kuitenkin pakko puolustaa.

– Se että tp-utvasta vuodettaisiin niin kuin lainaus ”korkealta taholta”, ja että siellä olisi riidelty asiasta, joka ei ollut esillä. Se oli välttämätöntä kiistää, siis tp-utvan tietynlaisen kehän ylläpitämiseksi. Se oli minusta välttämätöntä, Niinistö perustelee poikkeuksellista toimea. 

Tämän viikon maanantaina tietopyynnön jälkeen pääministeri Marin ja presidentti Niinistö julkaisivat myös kriisiryhmää koskevat kirjeet.

– Olisin voinut kieltäytyä siitä kertomalla, että se on yksityisarkistoa, johon presidentillä on täysi valta kieltää tai julkaista, mutta kun asia sai tällaisia merkittäviä valtapoliittisia piirteitä, minusta oli aika hyvä, että kaikki näkevät mistä siinä oli kysymys eli valtiosäännön kannalta ei mistään.

–Jos nyt vaivautuu lukemaan kirjeeni, asian pitäisi olla auringonkirkas. Ei siinä ole yhtään ainutta sanaa, jonka voisi ajatella liittyvän johonkin valtaoikeuksiin. 

Puhemies Vanhaselta moitteet

Tällä viikolla eduskunnan puhemies, entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) totesi Ylen radion Ykkösaamun haastattelussa, että Niinistön kirje oli virhe, jossa astuttiin hallituksen tontille. Vanhasen mukaan instituutioilla ei ole ollut tapana neuvoa, miten kukin organisoi oman työnsä.

– Minä en siinä edes antanut neuvoa, vaan esitin tällaisen ajatuksen. On todella merkillistä, jos ajatellaan sillä tavalla, että poliittiset toimijat eivät voisi antaa toisilleen jonkinlaista apua tai miksei suorataan neuvojakin. Minä olen ainakin ollut kiitollinen hyvistä neuvoista aina, Niinistö summaa.

Hallitus torjui kohteliaasti Niinistön kriisinyrkkiehdotuksen. Keskiviikkona hallitus kertoi vahvistavansa tiedonkulkua ja johtamista koronakriisin hoidossa. Hallitus perustaa uuden operaatiokeskuksen valtioneuvoston kanslian yhteyteen. Niinistö on tyytyväinen hallituksen ratkaisuun,  koska ongelmia on ollut esimerkiksi lentokenttien karanteeniohjauksessa. Viime päivinä julkisuudessa on puhuttu paljon myös suojavarusteiden riittävyydestä. 

– Minusta on erinomainen asia, että hallitus on päättänyt tuolla tavalla lähteä liikkeelle, siis tehostamaan juuri käytännön toimia. Saan paljon yhteydenottoja terveydenhuollosta ja asiantuntijoilta, ja kaikesta siitä jää jäljelle jotakin, joka kaipaisi nopeaa käytännön tekemistä. Siksi tein tuon esitykseni.

Niinistö ei aio salata näkemyksiään koronakriisistä

Niinistön mukaan hänen ja hallituksen välinen yhteistyö toimii, eikä jupakasta jäänyt kuhmuja. Presidentti aikoo jatkaa koronakriisin unilukkarina. 

– Tästä episodista ei kannattaisi puhua nyt enää yhtään mitään, vaan puhua asiasta. Totean saman tien, että en minä lopeta huolenkantamista eli tästä kriisistä, ilmiöistä, joita se tuottaa. Aivan varmasti kannatan huolta, enkä sitä salaa, jos huoli on minusta syvä ja aiheellinen.

Tasavallan presidentin haastattelu on katsottavissa huomenna MTV-palvelussa ja MTV3-kanavalla klo 19.20 alkaen. Pitkässä erikoishaastattelussa aiheena on koronakriisi kansalaisten, talouden ja Suomen lähialueiden näkökulmasta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja