Niinistö puolustaa perustuslakivaliokuntaa MTV:n haastattelussa: ”En sitä lähtisi epäilemään”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää yllättävänä Venäjän politiikassa tapahtuneita käänteitä 2:03

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolustaa suomalaisten instituutioiden, kuten perustuslakivaliokunnan asemaa. Perustusvaliokunnan riippumattomuus on kyseenalaistettu viime päivinä, kun se käsittelee ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkatoimien lainmukaisuutta al-Holin leirin tapauksessa.

Kymmenen kansanedustajaa teki Haaviston toimista ministerivastuuasian, mikä käynnisti poikkeuksellisen prosessin eduskunnassa. Osa heistä on perustuslakivaliokunnan jäseniä.

Myös entinen presidentti Tarja Halonen sanoi lauantaina kuulleensa pohdintoja, että ”tälläkö Haaviston seuraavaa presidentinvaalikampanjaa saatetaan kammeta”.  

– En tiedä, onko kyse politisoinnista, mutta maailmalta on sellaisia ikäviä esimerkkejä, jossa nimenomaan instituutioita, oikeastaan demokratian järjestelmän peruspilareitakin kyseenalaistetaan. Minusta Suomessa ei nyt ole vakavia oireita siihen nähden kuitenkaan olemassa, Niinistö sanoo.

Kansalaismittaukset kertovat Niinistön mukaan sen, että järjestelmiin ja viranomaisiin luotetaan Suomessa.

– Erityisesti niihin viranomaisiin, jotka hoitavat tärkeintä asiaa eli ihmisten turvallisuutta.

Niinistö palaa haastattelussa vuoteen 1993, jolloin hänen johtamansa perustuslakivaliokunnan ratkaistavaksi tuli kansanedustaja Kauko Juhantalon (kesk.) tapaus.

Perustuslakivaliokunta antoi tuolloin lausunnon, jonka mukaan Juhantalo voidaan erottaa eduskunnasta. 

– Minullakin on jonkin verran kokemusta aikanaan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana. Meilläkin oli tämä Juhantalo-case silloin. Oli myös mediaepäilyjä silloin, että asia ei tule asianmukaisesti käsitellyksi. Kyllä se tuli ja kyllä siellä jäsenillä on vastuuntuntoa, enkä lähtisi sitä epäilemään, Niinistö sanoo.

Venäjän politiikassa tapahtuneet käänteet yllättivät

MTV kysyi Niinistöltä, miten hän näkee Venäjän politiikassa tapahtuneet käänteet Suomen kannalta.

Presidentti Vladimir Putin nimitti eilen Venäjälle uuden, pääministeri Mihail Mishustinin johtaman hallituksen.

– Luulen, että se on meille yhtälailla suuri yllätys kuin se oli valtaosalle venäläisiäkin. Mutta toisaalta siellä on tapahtunut vähän muutakin kuin hallituksen vaihto, Niinistö sanoo.

Hän toivoo, että Venäjä tarttuu Mishustinin johdolla erityisesti korruption estämiseen.

– Ehkä on tarkoitus ja toivottavasti tarmokkaasti tartutaan talouden ja myöskin talouden lieveilmiön, korruption estämiseen.

MTV Uutiset haastatteli Niinistöä tämän Israelin vierailullaan. Hän osallistuu huomenna holokaustin muistotilaisuuteen. Tänään hän tapasi Israelin presidentti Reuven Rivlinin Jerusalemissa.

Lue myös:

    Uusimmat