Vihreiden Aalto presidentin työmarkkinatapaamisesta: “Ihmettelen tällaista kabinettipolitiikkaa”

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ihmettelee, miksei presidentin ja työmarkkinajärjestöjen tapaamisesta kerrottu avoimesti, jos mitään salattavaa ei ollut.

Tuoreessa Mäntyniemen herra -kirjassa (Into Kustannus) kerrotaan, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi työmarkkinajärjestöjen johtoa Mäntyniemessä joulukuussa 2015, keskellä kilpailukykysopimuksesta käytyä vääntöä.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kommentoi tapaamista kriittisesti MTV:n Uutisextra-ohjelman haastattelussa. Aallon mukaan tapaaminen koettelee presidentin toimivallan rajoja.

– Mitä kauemmaksi mennään ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja arvojohtajuudesta, sitä lähemmäs mennään toimivallan rajoja. Käytännössä päivänpolitiikka ja asiat jotka ovat parasta aikaa päällä, niin niihin ei pitäisi mennä sörkkimään, Aalto sanoo.

Presidentti Niinistön mukaan tapaamisessa ei ollut mitään salattavaa. Tapaamisesta ei kuitenkaan kerrottu julkisuuteen.

– Jos osa ministereistäkään ei tiennyt, ja pääministeri piti tämän omana tietonaan, niin ihmettelen tällaista kabinettipolitiikkaa. Ehkä tämä tuo sen hämmennyksen ja ihmetyksen tästä tapaamisesta. Jos ei ole mitään salattavaa, on vain kahvikeskustelut, niin miksi se pyritään pitämään pimennossa, Aalto kysyy.

Ydinvoimahanke "suomettumista ja rimanalitus"

Aamulehden toimittajien Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen  Mäntyniemen herra -kirjassa kirjoitetaan myös, että presidentti Niinistö olisi tehnyt valtionyhtiö Fortumin johdolle ja pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) selväksi, että Fennovoiman ydinvoimahankkeen kaatuminen heikentäisi Suomen ja Venäjän suhteita. Osin tämän sekä maan hallituksen painostuksen seurauksena Fortum olisi vasten aiempaa tahtoaan lähtenyt pelastamaan hanketta.

– Presidentti on voinut toimia täysin toimivaltansa rajoissa, mutta pitää erottaa toisistaan vaikutusvalta ja toimivalta. Jos ihminen käyttää valtaansa niin, että pyrkii saamaan hallituksen toimimaan jotenkin miten se muuten ei toimisi, silloin on voitu käyttää vaikutusvaltaa, Aalto sanoo.

Presidentti Niinistö on sanonut, ettei ole "painostanut mitään tahoa tai henkilöä Fortumin Fennovoima-päätökseen liittyen".

Fennovoiman osalta Aallon syyttävä sormi osoittaa hankkeen periaatepäätöksen vuonna 2014 hyväksyneen hallituksen suuntaan ja silloisiin ministereihin Alexander Stubb (kok.) ja Jan Vapaavuori (kok.).

– He veivät demareiden ja keskustan tuella tämän hyvin surullisen hankkeen läpi. Vuosien varrella on tullut hyvin selväksi, että kysymys ei ollut mistään markkinaehtoisesta energiaratkaisusta vaan täydellisestä suomettumisesta ja rimanalituksesta.

Touko Aallon koko haastattelu Uutisextra-ohjelmassa MTV3-kanavalla lauantaina 18.8. klo 19.10.

Lue myös:

    Uusimmat