Presidentti Niinistö MTV Uutisille: Huoleni on, jatkuuko velkaantuminen koronakriisin jälkeen – kehysriihestä myönteinen havainto

2:08
Katso video: Näitä huomioita presidentti Niinistö nosti esiin MTV Uutisten haastattelussa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on MTV:n Uutisextran haastattelussa huolissaan siitä, jatkuuko yleinen velkaantuminen myös koronakriisin jälkeen. Koronakriisin aiheuttamien ongelmien hoitaminen velalla on ollut Niinistön mielestä perusteltua.

Koronakriisin takia Euroopassa elvytetään miljarditolkulla ja rahat ovat pääsääntöisesti velkaa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on huolissaan siitä, että laaja velkaantuminen jatkuu myös koronakriisin jälkeen.

Presidentti muistuttaa, että jo ennen koronakriisiä vallinneen kasvukauden aikana monet Euroopan maat, myös Suomi, velkaantuivat.

– Minun huolenaiheeni on se, että kun koronapiikistä selvitään, palataanko sitten siihen, mikä vallitsi ennen koronaa, että kasvusta huolimatta jatkuvasti tarvitaan lisää rahaa ja lisää velkaa. Olemmeko luoneet sellaisen elintason, joka toimii vain sillä tavalla, että rahaa jostain tulee jatkuvasti lisää ja velkaantumista, Niinistö sanoo.

Kornakriisin ongelmien hoitaminen velaksi on ollut Niinistön mielestä tarpeellista.

– Aivan väistämättä korona ajoi velkaantumiseen. Toinen kysymys tietysti on, että kuinka suureen velkaantumiseen. Kymmenellä miljardilla ja miljardilla on kymmenkertainen ero, hän toteaa MTV Uutisille.

Niinistö on moneen kertaan pitkän uransa aikana varoittanut velkaantumiseen liittyvistä riskeistä. Ainakaan tällä kertaa hän ei suuntaa viestiään suoraan kehysriihen kanssa vääntävälle hallitukselle.

Presidentin korviin on sattunut riihestä myös miellyttäviä viestejä.

– Olen havainnut, että riihessä puhutaan myöskin siitä, että miten meidän alijäämäämme kyetään hallitsemaan. Minusta se on nyt pitkään aikaan, kun tällaista keskustelua käydään. Tähän asti on vähän oltu sitä mieltä, että velka on paljon parempi kuin veljenpoika, Niinistö pohtii.

Katso myös presidentti Niinistön koko haastattelu täältä: 

35:13

Poikkeusolot tarpeellisia

Myös tänä keväänä on tarvittu poikkeusolojen julistus ja valmiuslain pykäliä koronatartuntojen hillitsemiseksi.

Niinistö katsoo, että kovat toimet olivat tarpeen.

– Kannattaa pitää mielessä, että pandemia itsessään aiheuttaa jatkuvia käänteitä. Jos ajatellaan tätäkin vuotta, joulun ja uuden vuoden aikaan oli aikamoisia varomisia, pelkojakin siitä, että yhtäkkiä pandemia leviää. Sitten meillä oli vähän tasaisempaa parisen kuukautta, kunnes sitten yhtäkkiä taas luvut nousivat laskeakseen sitten aika äkkiä viime viikkojen aikana.

– Se oppi, mikä siitä nyt minusta saatiin on, että tässä pandemiasta ei oikein selväpiirteistä oppia ole, Niinistö miettii.

Tasavallan presidentti ei ole ainakaan vielä keskustellut pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa poikkeusolojen päättämisestä. Jos koronatilanne sallii, poikkeusolot voivat päättyä ensi viikolla.

– En ole (keskustellut poikkeusolojen päättämisestä), eikä tietysti välttämättä sitä minulta paljoa kyselläkään, Niinistö kommentoi.

Hallituksen koronarajoitukset ovat saattaneet vaikuttaa monelle kevään aikana poukkoilevilta, kun rajakontrollista, liikuntatilojen sulusta ja liikkumisrajoituksista on ollut epäselvyyksiä.

Presidentti sanoo ymmärtävänsä rajoitustilanteen elävyyden.

– Pandemia käyttäytyy oikukkaasti ja niin, ettei ennakolta pysty määrittelemään, missä me olemme viikon, kahden, kolmen päästä. Se selittää aika pitkälti tietysti sitä, että toimenpiteetkin näyttävät hyppelehtiviltä. Jos kohde hyppelehtii, toimenpiteetkin hyppelehtivät.

Tulevaisuutta varten kannattaa Niinistön mielestä varautua uusiin pandemian kaltaisiin tilanteisiin, jotka ovat odottamattomia ja voivat etukäteen ajatellen vaikuttaa jopa mahdottomilta.

– Kyllä valmiudet kannattaa tietysti kehittää siihen, miten vastataan jopa melkein mahdottomaan.

Lähitulevaisuuden osalta presidentti on huolissaan erityisesti virusmuunnoksista, jotka voivat yhä levitä herkästi maailmalla.

– Kannan huolta siitä kaksoismuunnoksesta, jonka kerrotaan Intiasta päin leviävän. Nimenomaan ulkomaanliikenteen tarkkailu ja kontrolli on varmasti kyllä paikallaan.

Tasavallan presidentin erikoishaastattelu MTV:n Uutisextrassa lauantaina 24. huhtikuuta kello 19.20 MTV3-kanavalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja