Mainos

Presidentti muisti uudenvuodenpuheessaan marja-Oscaria ja kritisoi vihan lietsontaa

Presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe piti sisällään paljon huolta huomisesta, mutta myös paljon positiivista.

– Paljon on ongelmia, mutta paljon on sellaista, josta voi mielensä hyvittää, Niinistö sanoi.

Yksi ilon aihe presidentille on ollut syksyn some-hitiksikin noussut marja-Oscar. Marja-Oscar on saarijärveläinen koululainen Oscar Taipale, joka kesätyöpaikan puutteessa painui ämpäreineen mustikkametsään ja keräsi itselleen kunnon palkkarahat. Niinistö otti tempaukseen kantaa Facebookissa.

– Loppukesän ja syksyn myötä sain seurata nuoren miehen Oscar Taipaleen suurta tarinaa pienistä marjoista. Hänpä poimi satoja litroja metsämarjoja ja teki hyvän tilin. Siitä tulee semmoinen mielensähyvittäjän olo, että kyllä minua sitten niin ilahduttaa tällainen juttu, että poika kerää marjat maasta ja panee kaverinsa ja monet muutkin innostumaan samaan, presidentti kiitteli puheessaan.

Niinistö puuttui puheessaan kovin äänenpainoin pakolaisongelmaan ja varsinkin siitä versoneeseen vihapuheeseen ja käytökseen Suomessakin.

Niinistö sanoi, etteivät kaikki Suomenkaan rajojen yli tulijat ole liikkeellä ainoastaan hyvin aikein. Mutta yksittäisistä tapauksista ei saa tehdä yleistyksiä. Ei varsinkaan lietsoa vihaa.

– Olen itse vanhan opin juristi, silloisen lain mukaan polttopullo rakennukseen, jossa saattoi olla ihmisiä, oli nimikkeeltään murhapoltto ja sitä se on minulle vieläkin. Raskas rikos. Niin kuin on pakolaisiin kohdistuva vaino tai vihan lietsonta. Liian paljon sellaista on tapahtunut.

– Viittaan vielä vanhaan sanontaan, joka ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan, nimittäin - maassa maan tavalla. Maahanmuutto ei koskaan voi tarkoittaa sitä, että keskeiset arvomme, demokratia, tasa-arvo ja ihmisoikeudet, kyseenalaistetaan.

Presidentti oli puheessaan huolissaan sodan tulosta Eurooppaan, tarkemmin Ukrainaan. Kotimaassa presidenttiä mietitytti pakolaiskriisin lisäksi Itämeren alueen vakaus sekä maamme talouden alamäki.

Oscar Taipale oli MTV Uutisten haastattelussa Skypen välityksellä suoraan marjametsästä elokuussa, katso haastattelu:


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.