Mainos

IL: Niinistö vuoden pahimmasta paikasta presidenttinä: ”Kaikki toteutui niin äkkiä”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö paljastaa Iltalehden haastattelussa, että pahimmat paikat presidenttinä vuonna 2015 ovat liittyneet pakolaiskriisiin. Niinistö tunnustaa tunteneensa aiheen äärellä voimattomuutta.

Kun Iltalehden haastattelussa kysytään Sauli Niinistöltä, mikä on ollut kuluneen vuoden pahin paikka presidenttinä, Niinistö alkaa muistella viime elokuussa suurlähettiläspäivillä pitämäänsä puhetta

Hän puhui maahanmuutosta ja siitä, että Suomeen saattaa tulla myös ihmisiä, joilla on pahat mielessä. Se, kuinka nopeasti puheen jälkeen alkoi tapahtua, pisti presidentin miettimään.

– Se kaikki toteutui niin äkkiä eli jo syyskuun puolella. Se aiheutti kyllä päänvaivaa, Niinistö toteaa Iltalehdelle.

Presidentti myöntää tunteneensa olonsa voimattomaksi myös pakolaiskriisistä seuranneen keskustelun edessä. Hänestä Suomessa käyty monikulttuurisuuskeskustelu kärjistyi ääripäihin kansanedustaja Olli Immosen Facebook-päivityksen myötä.

– Toiset korostivat monikulttuurisuutta, jossa suomalaiset perusarvot saattavat olla outoja. Ja toinen puoli sanoi, että kaikki vieras on pahasta. Minusta se oli onneton keskustelu ja loi pohjaa ristiriidalle, joka valitettavasti on yhä näkyvissä.

Jos vuotta arvioidaan kokonaisuutena, on se Niinistön mukaan toivottomampi kuin vielä vuonna 2013.

Pakolaiskriisin ja Lähi-idän levottomuuksien lisäksi myös Ukrainan sota on vaikuttanut ilmapiiriin. Se on tuonut sodat lähemmäs Eurooppa ja viilentänyt Venäjän ja lännen suhteita.

Niinistö kertoo Iltalehden haastattelussa, että hänellä on keinonsa hallita toivottomuuden tunnetta.

– Jos joku asia alkaa kovin askarruttaa, elän tilanteiden myötä ja reagoin välittömästi eri tahoille tai hankin tietoa, koska toimettomuus herättää toivottomuutta, ja toiminta puolestaan on aina toivoon tähtäävää.

Vuodessa on jotain hyvääkin. Terrorirismin vastainen sota on yhdistänyt Yhdysvaltoja ja Venäjää ja liennyttänyt Ukrainan sodasta alkanutta uutta ”kylmän sodan ilmapiiriä.”

Niinistö intoutuu muistelemaan haastattelussa jopa suosikkijoululahjaansa: se on eräänä lapsuuden jouluna saatu narusta vedettävä helikopteri.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.