Mainos

Presidentti Halonen toivoo sopua Ignalina-kiistassa

Presidentti Tarja Halonen toivoo, että Liettua ja Euroopan unioni saisivat mahdollisimman pian aikaan ratkaisun siitä, missä määrin EU avustaa Liettuaa Ignalinan ydinvoimalan sulkemiseksi. Kysymys ydinvoimalasta oli esillä Halosen ja Liettuan presidentin Valdas Adamkusin keskusteluissa, Halosen valtiovierailussa Vilnassa.

Halonen korosti presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa, että Liettuaa tulee tässäkin asiassa kohdella samalla tavalla kuin muitakin hakija- ja EU:n nykyisiä jäsenmaita. Näin onkin Halosen mielestä tehty.

Tshernobyl-tyyppinen ydinvoimala hiertää Liettuan EU-jäsenyysneuvotteluissa. Liettua on toistaiseksi sitoutunut sulkemaan voimalan toisen reaktorin ennen vuotta 2005. EU vaatii sitoumusta myös toisen reaktorin sulkemisesta viimeistään vuonna 2009. Presidentti Adamkus sanoi, ettei Liettua voi sitoutua EU:n vaatimaan aikatauluun, ellei se voi olla varma, että sitoumus voidaan myös pitää.

Ingnalina tuottaa tällä hetkellä suuren osan Liettuan tarvitsemasta energiasta. Voimalan sulkemisella olisi liettualaisten mukaan suuria taloudellisia ja työllisyysvaikutuksia. EU:n tukea onkin jo luvattu, mutta se ei liettualaisten mielestä vielä riitä.

Halonen puhui myönteisesti Naton laajentumisesta


Presidentti Halonen vakuutti Suomen tukea EU:n laajentumiselle. Halonen myös toivoi, että Naton laajentumisprosessi etenee suunnitelmien mukaisesti. Hän sanoi uskovansa, että vuodesta 2002 tulee Liettualle "kaksinkertainen muistorikas vuosi".

EU:n tavoitteena on saada jäsenyysneuvottelut hakijamaiden kanssa päätökseen tämän vuoden aikana. Myös Naton odotetaan päättävän uusista jäsenistä ensi syksynä.

Sää suosi vierailua

Presidentti Halosen ja valiokuntaneuvos Pentti Arajärven valtiovierailu Liettuaan alkoi aurinkoisissa merkeissä. Sää suosi tulojuhlallisuuksia presidentinlinnan sisäpihalla.

Jo matka lentokentältä Vilnan keskustaan oli tehnyt vaikutuksen presidenttiin. Vilna näyttäytyi hyvin erilaisena kuin edellisellä käynnillä 1991.

Ensimmäisen vierailupäivän ohjelmaan kuului mm. käynti suomalais-liettualaisessa naisyrittäjäseminaarissa, joka järjestetään vierailun aikana Vilnassa.

Iltapäivällä presidentti kävi myös laskemassa seppeleen itsenäisyyden puolesta kaatuneiden muistomerkille Antakalnio-hautausmaalla. Paikalle on haudattu ne toistakymmentä liettualaista, jotka saivat surmansa tammikuussa 1991, kun itsenäiseksi julistautuneen valtion asukkaat puolustivat televisiokeskustaan neuvostojoukkojen valtausyritykseltä.

Venäjästä nyt vähemmän ongelmia

Liettuan puolustusministeri Linas Linkevicius sanoi suomalaistoimittajille, ettei Venäjästä ole enää samanlaista ongelmaa Nato-jäsenyysneuvotteluissa kuin aiemmin. Suhtautuminen on muuttunut selvästi parin vuoden takaisesta.

- Kun mahdollisuus Liettuan jäsenyydelle oli epäselvempi, niin silloin myös Venäjän reaktio oli paljon kovempi, puolustusministeri totesi.

Taustalla saattaa Linkeviciuksen mukaan vaikuttaa myös se, että Venäjä itse käy Naton kanssa tiiviimpää vuoropuhelua jopa sotilaallisissa asioissa.

Presidenttiparin kaksipäiväinen valtiovierailu Vilnassa päättyy huomenna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.