Mainos

Presidentti Halonen muistelee koskettavaa kohtaamista Kofi Annanin kanssa: "En voinut itse antaa muuta kuin paperinenäliinoja"

5:35

Suru-uutinen YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin poismenosta on koskettanut tänään useita poliitikkoja niin maailmalla kuin Suomessakin. Presidentti Tarja Halonen kertoo koskettavan muiston Annanista, kun hän joutui lohduttamaan itkevää pääsihteeriä kesken illallisen.

Presidentti Tarja Haloselle suru-uutinen Kofi Annanin kuolemasta tuli yllätyksenä.

– Uutinen hätkähdytti, koska en ollut tietoinen hänen sairaudestaan. Olimme viimeksi yhteydessä toisiimme viime keväänä, Halonen kertoo MTV-uutisten haasttelussa.

Halonen ihaili Annania paitsi tämän aikaansaannosten myös vaatimattomuuden ja toistaalta karisman takia.

– Hän oli elegantti ja hienostuneella tavalla vaatimaton ihminen. (Toisaalta) silloin kun hän astui kokoukseen tai mihin tahansa tilaisuuteen, hän täytti ja otti sen tilan. Hän ei korostanut itseään vaan asioita.

Kofi Annan nosti Halosen mielestä YK:n profiilia huomattavasti.

– Hän on yksi niistä ihmisistä, joita voi pitää YK:n malli-ihmisenä. Hän oli niin sanottuja karismaattisia johtajia, vaikka hänellä olikin virkamiestausta. Hänen kanssaan oli myös helppo työskennellä.

Halonen muistaa yhden erityisen raskaan tilanteen yhteisen ystävyyden ja työtoveruuden aikana.

Annan oli vierailulla Suomessa elokuussa 2003, kun YK:n ihmisoikeuskomissaari Sérgio Vieira de Mello kuoli Al-Quaidan itsemurhaiskussa Irakissa. Mello oli nimitetty YK:n erityislähettilääksi Irakiin toukokuussa.

Tieto kuolemasta tuli ennen päivällistä, jossa olivat paikalla Annanin ja Halosen lisäksi heidän puolisonsa.

– Annanin Suomen vierailu oli mennyt siihen asti hyvin kaikkine saaristokalastuksineen ja muineen, mutta sitten tuli uutinen Mellon kuolemasta, Halonen muistelee.

Kuolema järkytti Annania erityisen paljon siksi, että juuri hän oli pyytänyt Melloa lähtemään kyseiselle matkalle Irakiin ennen tulevaa lomaansa.

– Annan oli sanonut Mellolle, että tee tämä keikka vielä ja lähde vasta sitten tapaamaan äitiäsi. Se oli sellainen tilanne, jossa en voinut itse antaa muuta kuin paperinenäliinoja. Luulen, että tilanne oli (Annanille) kuitenkin kaiken kaikkiaan auttava ja tukeva.

Pääsihteeri Annanin tehtäväksi tuli lopulta myös kertoa Mellon äidille se, että Mello oli kuollut.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja