Mainos

Koivistolle ystävyydessä tärkeintä oli luottamus, sanoo läheinen ystävä

Presidentti Mauno Koivisto oli hyvin kokonaisvaltainen ihminen, sanoo Koiviston entinen poliittinen sihteeri ja läheinen ystävä Seppo Lindblom. Hänen kaikessa toiminnassaan erittäin tärkeää oli luottamus. 

– Ne periaatteet, jotka koskivat hänen politiikkaansa, koskivat myös hänen rakkaimpiaan ja hänen läheisiään, Lindblom kertoo puhelimitse Pariisista STT:lle. 

Miehet tapasivat ensi kertaa Suomen Työväen Säästöpankissa 1950-60-lukujen taitteessa. Varsinaisesti ystävyys alkoi siitä, kun Koivisto pääministeriksi vuonna 1968 noustuaan nimitti poliittisesti kokemattoman Lindblomin poliittiseksi sihteerikseen. 

– Hän sanoi minulle suoraan, että "Minä en sitten halua rinnalleni mitään pikkupoliitikkoa", ja minä vastasin, että se sopii erinomaisesti. 

– Asiat tehtiin juurta jaksain selviksi ihan muutamilla sanoilla, Lindblom kuvailee kommunikointia. 

Seurasi istuvan presidentin toimia 

Työsuhteesta kehittyi perheystävyys, joka kesti vuosikymmeniä. Läpi vuosien Koiviston periaatteena oli, että kaveria ei jätetä, Lindblom sanoo. Omalta osaltaan hän sai kokea sen periaatteen, kun joutui eroamaan Postipankin pääjohtajan tehtävästä vuonna 1995. 

– Mauno Koivisto kävi siinä rinnalla sellaisen taistelun, että saatoin itse sanoa hänelle, että et varmasti tee tätä omaksi eduksesi. 

Politiikkaa ja yhteiskunnallista elämää Koivisto seurasi viimeisinä vuosinaan harvakseltaan vaikean sairauden takia. Tosin esimerkiksi istuvan presidentin toimista hän oli kiinnostunut, Lindblom kertoo. 

Lindblom sai harvoin puheluita Koivistolta, mutta kerran Sauli Niinistön maahanmuuttoa käsittelevän puheenvuoron jälkeen puhelin soi. 

– Istuvan presidentin toiminta oli ollut hänen mielestään hyvin presidentillistä. 

Viimeinen tapaaminen vain vajaa viikko sitten oli kaunis ja täynnä hellyyttä, Lindblom sanoo. Tapaamisesta saattoi päätellä, että viime hetket ovat käsillä. 

– Hän saattoi kysyä, että kuinka kauan olemme olleet läheisiä toisillemme ja muisteli menneitä. Kauniilla, arkisilla sanoilla, mikä oli Maunolle tyypillistä. 

– Vaikka on surullinen olo, samalla jännittävällä tavalla sellainen levollinen olo, Lindblom kuvailee tunteitaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.