Tämä hetki jäi Martti Ahtisaaren läheisen avustajan mieleen: "Ei enää tapahdu minulle uusiksi"

Ahtisaaren läheinen neuvonantaja muistelee ystäväänsä: "Hän oli äärettömän miellyttävä, upea ihminen" 5:32
Riikka Marjamäki muistelee ystäväänsä: "Hän oli äärettömän miellyttävä, upea ihminen."

Martti Ahtisaaren läheinen avustaja Riikka Marjamäki muistelee edesmennyttä presidenttiä ja rauhannobelistia upeana, lämpimänä ihmisenä, joka oli edellä aikaansa.

Riikka Marjamäki työskenteli tiiviisti edesmenneen Martti Ahtisaaren kanssa kymmenen vuotta. Hän toimi kehittämispäällikkönä CMI:ssä, joka on Ahtisaaren perustama konfliktinratkaisujärjestö.

Ahtisaaren uran yksi kohokohdista osui vuodelle 2008, kun hänet palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla. Marjamäki kertoo, että hän sai tietää arvostetusta palkinnosta jopa ennen Ahtisaarta.

– En meinannut yhdistää Nobel-komitean ihmistä Martille, koska hän ei esitellyt itseään ja kertonut, kuka hän on. Sitten tajusin, että eivät he soittele 20 minuuttia ennen palkinnonsaajan julkistusta, jos Martti ei ole palkinnonsaaja. 

Suora erikoislähetys presidentti Martti Ahtisaaren hautajaisista on katsottavissa MTV3-kanavalta ja MTV:n Katsomosta perjantaina kello 12–16.30.

Valtiollisiin hautajaisiin odotetaan yli 800 kutsuvierasta Suomesta ja ulkomailta. Siunaustilaisuus pidetään Helsingin tuomiokirkossa.

Niinpä Marjamäki yhdisti puhelun, mitä seurasi yksi koskettavimmista hetkistä, jonka hän koki Ahtisaaren kanssa. 

Marjamäki vastasi puheluun toimistolla, Ahtisaari ja Eeva-puoliso olivat kotonaan. 

– Lähdin toimistolta nopeasti taksilla heille kotiin. Sillä hetkellä, kun näin Martin ja spontaanisti häntä halasin ja hän halasi takaisin, mietin, että tätä ei enää tapahdu minulle uusiksi elämässäni. 

– Ja se oli niin ansaittu Nobel.  

Melkoisia kuukausia

Kun tieto palkinnon saamisesta julkistettiin, Ahtisaaren rauhanjärjestöön alkoi tulvia kirjeitä. Postia tuotiin järjestön toimistolle kottikärryillä.

– Ensimmäiset kuukaudet olivat melkoisia, Marjamäki kuvaa. 

– Se oli sellaista aikaa, että kaikki ymmärsivät, että tällainen ei osu enää kenellekään meille enää kohdalle. 

Silti, viestitulva oli vain positiivinen ongelma: osa kirjeistä oli hyvin liikuttavia. Erityisesti eräät lausahdukset ovat jääneet Marjamäen mieleen.

– Meillä oli pitkään seinällä juliste, jossa neljäsluokkalaiset olivat kirjoittaneet ajatuksia rauhasta ja Martista. Ne lausahdukset olivat niin koskettavia, että siteerasimme niitä myöhemmin puheissa ja Martti käytti niitä haastatteluissa. 

"Se oli hänen voimavaransa"

Marjamäki avaa haastattelussa myös Ahtisaaren luonnetta: hän kohteli kaikkia samalla tavalla eikä asettunut kenenkään yläpuolelle.

– Hän muisti hotelleissa aina siivoajaa ja tarjoilijaa. Eikä mitenkään ylimielisellä tavalla, vaan niin, että ihminen teki työnsä hyvin ja hän on hyvin kiitollinen heille, Marjamäki kertoo. 

– Hän kohteli ihmisiä tasavertaisesti. Uskon, että se oli hänen voimavaransa. Martti oli menestyksekäs, koska hän kohteli ihmisiä niin hyvin. 

Tämä myös auttoi työyhteisön toimintaa, sillä kaikki halusi tehdä parhaansa johtajalle ja koko tiimille. 

Marjamäki liikuttuu, kun hän kuvailee, millainen ihminen Ahtisaari oli. 

– Martti oli ihmisenä visionäärinen ja aikaansa edellä. Monet asiat, mistä Martin kanssa puhuimme, ovat tapahtuneet tässä maailmantilanteessa. Hän oli erittäin hyvä johtaja, kohteli kaikkia tasa-arvoisesti, oli määrätietoinen, joskus jopa jääräpäinen. 

– Hän oli äärettömän miellyttävä, upea ihminen, joka oli hyvin lämmin. 

Ahtisaaren hautajaiset pidetään perjantaina 10. marraskuuta Martin päivänä. Ahtisaari kuoli 16. lokakuuta. 

Lue myös:

    Uusimmat