Mainos

Presidentti Erdoganin AKP ei niele tappiotaan Turkissa – vaatii Istanbulin äänten laskemista uudelleen

1:55
Videolta voit katsoa uutisjutun Turkin paikallisvaaleista.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin AKP-puolue vaatii Istanbulin paikallisvaalien uusimista. Maan korkein vaaliviranomainen hylkäsi aikaisemmin puolueen vaatimukset äänten täydellisestä uudelleenlaskusta kaupungissa.

AKP:n ehdokas, ex-pääministeri Binali Yildirim hävisi niukasti vaalit opposition CHP-puolueen ehdokkaalle Ekrem Imamoglulle viime viikolla. Tappio oli nöyryyttävä myös Erdoganille, sillä hän on kaupungin entinen pormestari ja kampanjoi kaupungissa voimakkaasti, vaikka ei luonnollisesti ollut itse ehdolla.

Vaaliviranomaisten mukaan Imamoglu sai varsinaisessa vaalissa noin 28 000 ääntä enemmän kuin Yildirim. Kun hylätyt äänet laskettiin uudelleen, eroa miesten välille jäi vielä noin 14  500 ääntä.

Vaikka vaaliviranomaiset hylkäsivät pyynnön äänien täydellisestä uudelleenlaskemisesta, he suostuivat laskemaan uudelleen 51 äänestyspaikan äänet yhteensä 21 vaalipiiristä.

– Kaikkien on tietysti mukauduttava vaaliviranomaisten päätöksiin, mutta kyllä niitä on oikeus arvostella. En tosiaankaan ymmärrä päätöstä tarkistaa 51 äänestyspaikan ääniä, kummasteli AKP:n varapuheenjohtaja Ali Ihsan Yavuz.

Istanbulin poliisi tutkii myös väitteitä, joiden mukaan yli 11  000 ihmistä muutti osoitteensa Istanbulin Buyukcekmecen vaalipiiriin juuri ennen paikallisvaaleja, kertoi DHA-uutistoimisto.

– Kyseessä on selvästi ollut organisoitu toiminta, Yavuz sanoi. 

9.4. klo 15.24: Juttua täydennetty kauttaaltaan yksityiskohdilla. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja