Istanbuliin määrättiin uudet paikallisvaalit – presidentti Erdoganin puolue sai tahtonsa läpi vaalitappion jälkeen

Turkin vaaliviranomainen on määrännyt Istanbuliin uudet paikallisvaalit. Asiasta kertoi esimerkiksi valtiollinen uutistoimisto Anadolu.

Uusia vaaleja on vaatinut pormestarinvaalit kertaalleen hävinnyt presidentti Recep Tayyip Erdoganin puolue AKP.

Turkissa paikallisvaalit järjestettiin maaliskuun lopussa, ja Istanbulissa tuloksesta on riidelty siitä saakka. Turkin suurimman oppositiopuolueen CHP:n ehdokkaan Ekrem Imamoglun kerrottiin voittaneen pormestarinvaalit hiuksenhienolla erolla valtapuolue AKP:n ehdokkaaseen Binali Yildirimiin.

Ero ehdokkaiden välillä oli noin 13  000 ääntä.

Imamoglun voitto vahvistettiin tarkistuslaskentojen takia pari viikkoa vaalien jälkeen. Hän oli juuri ja juuri päässyt aloittamaan viisivuotisen kautensa, kun tieto uusintavaaleista tuli. Imamoglu sanoi odottavansa ensin virallista ilmoitusta vaaleista.

–  Ei ole syytä epätoivoon, hän viestitti sosiaalisessa mediassa.

Imamoglun puolue CHP ilmoitti kutsuvansa koolle hätäkokouksen.

Voitto valtuustopaikoissa kelpasi ilman uusintaakin

Itsekin Istanbulin pormestarina aiemmin toiminut Erdogan oli laittanut arvovaltansa vahvasti peliin vaalikamppailussa puolueensa puolesta. Pormestarinvaalin tuloksen perusteella AKP menetti otteensa Istanbulista ensimmäistä kertaa 25 vuoteen. Valtapuolue on syyttänyt vaaleja vilpistä ja korruptiosta. AKP:n mukaan vaalivirkailijat esimerkiksi salasivat sen ehdokkaiden ääniä tai hylkäsivät tahallaan kelvollisia ääniä.

Myös paikallinen poliisi on aloittanut vaaleista kymmeniä tutkintoja.

Istanbulin lisäksi AKP hävisi pormestarin paikan myös Ankarassa. Sen sijaan se säilytti enemmistön paikoista Istanbulin paikallisessa valtuustossa, jota puolueen vaatimus uusintavaaleista ei koskenut.

Istanbulissa on noin 16 miljoonaa asukasta. Vaalipäivä on kesäkuun lopulla.

Lue myös:

    Uusimmat