Oppositio marssi voittoon Turkin paikallisvaaleissa – Erdogan kommentoi häviötä

Tärkeimmän oppositiopuolueen ehdokkaat voittivat myös kolmen suurimman kaupungin pormestarivaalit.

Turkin sunnuntaisissa paikallisvaaleissa maan tärkein oppositiopuolue CHP otti voiton paikallisvaaleissa presidentti Recep Tayyip Erdoganin AKP-puolueesta.

CHP oli voitokas esimerkiksi Istanbulin ja Ankaran sekä Izmirin kaupunkien pormestarivaaleissa. Istanbulissa kymmenet tuhannet ihmiset suuntasivat kaduille juhlistamaan Ekrem Imamoglun voittoa, joka tuli noin 51 prosentin kannatuksella. Kyseessä oli hänen mukaansa AKP:n pahin vaalitappio historiassa.

– Toivon, että AKP tulee häviämään täysin Turkissa ja että se poistetaan vallankahvasta, Imamoglu sanoi kannattajiensa edessä Istanbulissa, joista osa huusi "Turkki on sekulaarinen ja pysyy sekulaarisena" sekä "Tayyip, eroa!" -iskulauseita.

– Näiden vaalien jälkeen mielessäni ovat kansan antamat viestit kilpailijoillemme, hallitukselle ja presidentille, Imamoglu jatkoi.

Istanbul oli AKP-puolueen tärkein kohde, kun se yritti voittaa oppositiolta tärkeitä kaupunkeja. CHP oli kuitenkin voitokas myös perinteisesti AKP:ta vahvasti tukeneilla alueilla. Kaiken kaikkiaan paikallistasolla CHP sai CNN Türkin mukaan noin 34 prosenttia äänistä, kun taas AKP sai noin 32 prosenttia. Pormestarivaalien osalta luvut olivat puolestaan noin 38 prosenttia ja noin 36 prosenttia.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta kommentoi syitä AKP:n vaalitappiolle X-viestipalvelussa. Hänen mukaansa neljä syytä olivat ostovoiman romahdus ja inflaatio, AKP:n peruskannattajien kotiin jääminen tai karkaaminen pienemmän islamistipuolueen riveihin, Istanbulin kurdien päätös tukea CHP:ta vastustaakseen Erdogania sekä CHP:n uudistukset.

Erdogan lupasi kunnioittaa tuloksia

Presidentti Erdogan myönsi vaalitulosten olevan käännekohta Turkille, mutta lupasi kunnioittavansa tuloksia.

– Valitettavasti emme saaneet tuloksia, joita halusimme, hän sanoi vaalitilaisuudessa Ankarassa.

Imamoglua pidetään laajasti Erdoganin ja AKP:n vahvimpana haastajana seuraavissa presidentinvaaleissa, jotka järjestetään vuonna 2028. Erdogan on tosin vihjaillut, että tämänvuotiset paikallisvaalit jäävät hänen viimeisiksi vaaleikseen.

Erdogan itse toimi kaupungin pormestarina vuosina 1994–1998. Hän kuvaili vastikään kampanjatilaisuudessa Istanbulia maan jalokiveksi ja aarteeksi. Istanbulin pormestarin virkaa pidetään merkittävänä astinlautana poliitikolle, joka haluaa tulla valituksi presidentiksi.

Oppositio voittoon myös muualla

CHP:n ehdokkaat voittivat pormestarivaalit myös muissa suurissa kaupungeissa, kuten Ankarassa ja Izmirissä sekä Antalyassa.

– He, jotka on jätetty huomiotta, lähettivät selkeän viestin maata hallitseville, Ankaran pormestari Mansur Yavas sanoi vaalitilaisuudessaan saatuaan hieman yli 60 prosenttia äänistä.

– Äänestäjät ovat päättäneet muuttaa Turkin olemuksen. He haluavat avata oven uudelle poliittiselle ilmapiirille maassamme, sanoi puolestaan CHP:n puheenjohtaja Özgür Özel.

CHP voitti myös joillain AKP:n ydinkannatusalueilla, vaikka oppositio ei tällä kertaa ollutkaan yhtä yhtenäinen kuin vuoden 2019 vaaleissa. Analyytikoiden mukaan opposition hyväksi on voinut toimia se, että vaalit järjestetään inflaation ollessa maassa jopa 67 prosenttia. Myös Turkin liira on devalvoitu, mikä tarkoittaa valuutan arvon tarkoituksellista heikentämistä suhteessa ulkomaisiin valuuttoihin.

Väärinkäytöksiä ja levottomuuksia

Sunnuntaina kurdimyönteinen DEM-puolue sanoi havainneensa "lähes kaikissa kurdien maakunnissa" väärinkäytöksiä. Turkkilaisen MLSA-ihmisoikeusjärjestön mukaan myös ranskalaisilta vaalitarkkailijoilta oli evätty pääsy äänestyspaikalle alueella.

Paikallisviranomainen kertoi aiemmin sunnuntaina yhden ihmisen kuolleen ja 12:n haavoittuneen kahden ryhmän välillä syntyneessä yhteenotossa.

Yhteenotto tapahtui maan kurdienemmistöisessä kaakkoisosassa sijaitsevassa Agaclideren kylässä.

Lue myös:

    Uusimmat