Mainos

Presidentti Chenin puolue hävisi Taiwanin vaalit

Taiwanin konservatiivinen oppositio on voittanut maan parlamenttivaalit. Tulos on paha kolaus Taiwanin presidentin Chen Shui-bianin itsenäisyysmieliselle edistyspuolueelle.

Taiwanin Kiina-myönteinen oppositio on voittanut maan parlamenttivaalit, ilmoittavat vaaliviranomaiset. Oppositio sai 225-paikkaiseen parlamenttiin 116 paikkaa. Tulos on paha isku Taiwanin presidentin Chen Shui-bianin itsenäisyysmieliselle edistyspuolueelle DPP:lle ja sen liittolaisille.

Sen sijaan Kiinan odotetaan olevan hyvillään tuloksesta, koska Kiinan-suhteiden lämmittämistä kannattava nationalistipuolue pitää parlamenttienemmistönsä.

- Emme halua sotaa. Emme halua, että hallituksemme valitsee provokaation ja lisääntyvien jännitteiden tien, puolueen johtaja Lien Chan sanoi tiedotustilaisuudessa.

- Toivomme, että pystymme ylläpitämään tasapainoa eri osapuolten välillä, hän lisäsi viitaten suhteisiin Kiinan kanssa.

Vaaleja on pidetty myös luottamuslauseäänestyksenä Chenin Kiinan-politiikasta. Kiina on vastustanut Chenin politiikkaa ja pitänyt hänen suunnitelmiaan uuden perustuslain laatimisesta itsenäisyysjulistuksena. Kiina pitää Taiwania maakuntanaan ja on uhannut hyökätä sinne, jos Taiwan julistautuu itsenäiseksi.

Nationalistit ja heidän kanssaan liittoutuneet puolueet saivat parlamenttiin 114 paikkaa. Kaksi paikkaa meni nationalistipuolueen jäsenille, jotka olivat ehdolla sitoutumattomina. Chenin puolue DPP ja sen liittolaiset saivat 101 paikkaa. Loput paikat menivät sitoutumattomille ja muille ryhmille.

Kolaus Chenin politiikalle

Chen oli toivonut parlamenttienemmistöä edistääkseen politiikkaansa, jonka on katsottu lisäävän jännitystä Kiinan suhteen. Hän oli luvannut muun muassa pitää kansanäänestyksen perustuslaista vuonna 2006. Perustuslain muuttaminen on Taiwanissa mahdollista, jos kaksi kolmannesta parlamentista tukee muutosta. Siksi DPP:n huono vaalimenestys oli takaisku Chenin suunnitelmalle.

Oppositio on ollut parlamentissa enemmistönä tähänkin asti. Tänään Chen peräänkuulutti yhteistyötä Taiwanin yhtenäistämiseksi ja talouden parantamiseksi.

Monet taiwanilaiset toivovat, että vaalitulos voisi saada Kiinan vuodesta 1999 jäissä olleisiin neuvotteluihin Taiwanin asemasta, mutta kovin varmaa luottamus tähän ei ollut. Kiina on kieltäytynyt neuvottelemasta Chenin kanssa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.