Presidentti Bannon? Kovia huhuja Trumpin luottomiehen roolista

Yhdeksi Valkoisen talon merkittävimmistä toimijoista nousseen Steve Bannonin ja presidentti Donald Trumpin yhteinen taival alkoi virallisesti syksyllä, kun Bannon lähti mukaan Trumpin vaalikampanjaan. Vaalivoittonsa jälkeen Trump valitsi Bannonin neuvonantajakseen. Valinta löi monet ällikällä ja herätti voimakasta kritiikkiä.

– Bannon on kunnollinen kaveri, Trump perusteli tuolloin päätöstään. Hän sanoi, ettei olisi koskaan palkannut Bannonia, jos tämä olisi rasisti ja äärioikeistolainen.

Viime viikonloppuna presidentti kohautti jälleen nostamalla Bannonin kansallisesta turvallisuudesta vastaavan neuvoston NSC:n vakituiseksi jäseneksi. Trumpin päätöksen myötä Bannonilla on nyt paikka Yhdysvaltain arkaluontoisempien tiedustelutietojen parissa.

”Olen talousnationalisti”

Vuonna 1953 syntynyt Bannon on parhaiten tunnettu konservatiivisen Breitbart News -sivuston johtajana. Sivuston on sanottu levittävän kansallismielisiä poliittisia näkemyksiä sekä salaliittoteorioita. Sen sisältöä on myös kuvattu juutalaisvastaiseksi, rasistiseksi ja seksistiseksi.

Bannon on itse kiistänyt, että olisi esimerkiksi rasisti tai juutalaisvastainen.

– Olen nationalisti. Olen talousnationalisti, Bannon sanoi marraskuussa antamassaan haastattelussa.

– Globalistit suolistivat amerikkalaisen työväenluokan ja loivat keskiluokan Aasiaan. Nyt kysymys on siitä, kuinka amerikkalaisia ei kusetettaisi, hän jatkoi.

Bannonilla ei ole kokemusta ulkomaanpolitiikasta. Yhdysvaltain sisäpolitiikassa hän on sen sijaan ollut mukana taustatoimijana jo pidemmän aikaa. Bloombergin mukaan Bannon oli esimerkiksi kuiskimassa Alaskan entisen kuvernöörin Sarah Palinin korvaan silloin, kun tämän poliittinen ura oli nousussa.

Bannon on palvellut useita vuosia myös Yhdysvaltain laivastossa, työskennellyt Goldman Sachs -investointipankissa ja toiminut muun muassa elokuvaohjaajana.

Vuosien saatossa hän on kerännyt itselleen miljoonaomaisuuden.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Trump tekee muutoksia"rajulla vauhdilla" 3:53

”He päättivät milloin Trump allekirjoittaa mitäkin”

Bannon on usein kritisoinut voimakkaasti myös republikaaneja. Silti hän on Politico-verkkolehden tietojen mukaan päässyt tiiviisti mukaan Trumpin lähipiiriin.

– Trump näkee hänet enemmänkin vertaisenaan kuin työntekijänään, kuvaili Trumpin ja Bannonin välistä suhdetta molempia lähellä oleva lähde.

Politicon tietojen mukaan Bannon myös suunnitteli Trumpin toisen neuvonantajan Stephen Millerin kanssa pitkälti, mitä Trumpin ensimmäinen viikko presidenttinä pitää sisällään.

– He olivat vastuussa ”toimintasuunnitelman” luomisesta Trumpin ensimmäiselle viikolle Valkoisessa talossa. He kehittivät asetuksia ja muistioita ja päättivät milloin Trump allekirjoittaa mitäkin, kertoi prosessia lähellä ollut lähde.

Politicon tietojen mukaan Bannonilla oli myös suuri rooli Trumpin kabinettia koskevissa valinnoissa.

Bannonin vaikutusvalta Yhdysvaltain asioissa ei ole jäänyt huomaamatta myöskään yhdysvaltalaisilta. Viikonloppuna, kun useilla lentokentillä protestoitiin väliaikaisia maahantulokieltoja vastaan, nousi Twitterissä suosituksi hashtag #StopPresidentBannon.

Trump antoi potkut oikeusministerille 1:37

Lue myös:

    Uusimmat