Mainos

Valkoisesta talosta lähtenyt Bannon vannoo "käyvänsä sotaan" Trumpin puolesta

Yhdysvalloissa Valkoisen talon ja samalla presidentti Donald Trumpin päästrategin paikan jättänyt Steve Bannon vannoo jatkavansa Trumpin politiikan ajamista.

Bannon sanoi uutistoimisto Bloombergin haastattelussa "käyvänsä sotaan" Trumpin puolesta tämän vastustajia vastaan.

– Jos liikkeellä on hämmennystä, niin antakaa minun hälventää se: Lähden Valkoisesta talosta ja käyn sotaan Trumpin puolesta hänen vastustajiaan vastaan niin politiikassa, mediassa kuin yritysmaailmassa, Bannon sanoi.

Vain tunteja Bannonin lähtöilmoituksen jälkeen oikeistolainen Breitbart-uutissivusto ilmoitti Bannonin palanneen sen johtoon. Hän palaa sivuston hallituksen puheenjohtajaksi.

Äärikonservatiivista Breitbartia on syytetty muun muassa nais- ja muukalaisvihasta ja valheellisen tiedon levittämisestä. Bannon itse on kuvaillut sivustoa alt-rightin eli vaihtoehtoisen oikeiston alustaksi.

Breitbartilla Bannonin paluusta iloittiin.

– Populistis-nationalistinen liike muuttui tänään paljon vahvemmaksi, sanoi sivuston päätoimittaja Alex Marlow.

Alt-right-piirien sankari oli Valkoisen talon kiistellyimpiä hahmoja

63-vuotias Bannon oli alusta alkaen yksi Trumpin kiistellyimmistä taustahahmoista, joka ajoi kovaa, kansallismielistä linjaa maahanmuutossa ja kauppapolitiikassa. Bannon on suosittu vaihtoehto-oikeiston piireissä, mutta hyvin epäsuosittu muun muassa perinteisen maltillisemman konservatiivisiiven keskuudessa. Monet demokraatit ja myös republikaanit olivat vaatineet Bannonin erottamista.

Valkoinen talo ei kertonut, saiko Bannon potkut vai erosiko hän itse. Valkoisen talon mukaan päätös Bannonin lähdöstä oli molemminpuolinen. Muun muassa New York Timesin lähteiden mukaan Trump kuitenkin antoi Bannonille potkut.

Mediassa on spekuloitu, että Charlottesvillessä tapahtunut, yhden naisen kuolemaan johtanut yliajo äärioikeiston mielenosoituksen ja vastamielenosoituksen yhteydessä saattoi lisätä Trumpin painetta poistaa Bannon taustajoukoistaan.

Presidentti Trumpin katsottiin laajasti epäonnistuneen tuomitsemaan äärioikeistolainen väkivalta yliajon jälkeen. Surmansa saanut nainen oli osallistunut vastamielenosoitukseen ja yliajaja puolestaan äärioikeiston protestiin. Trump sanoi useaan otteeseen, että väkivallasta saattoi syyttää yhtä lailla molempia mielenosoitusten osapuolia.

Bannonin asema heikentyi myös Valkoisen talon henkilöstövaihdosten myötä. Uudeksi kansliapäälliköksi nousseen John Kellyn on arveltu halunneen hankkiutua Bannonista eroon.

Presidenttikautensa alun jälkeen Trump on menettänyt jo viisi korkeaa avustajaansa. Valkoisen talon ovat ennen Bannonia jättäneet turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn, lehdistöpäällikkö Sean Spicer, henkilöstöpäällikkö Reince Priebus sekä viestintäjohtaja Anthony Scaramucci.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.