Presidentinkanslia Zyskowiczin ehdotuksesta: Kansanedustajia ei ole pakko kutsua Linnan juhliin

Tasavallan presidentin kanslian mukaan presidenttiparilla on täysin vapaat kädet kutsua vieraat Linnan juhliin itsenäisyyspäivänä.

Kanslian mukaan mikään laki tai protokolla ei määrää eikä pakota kutsumaan esimerkiksi kansanedustajia tai muita vierasryhmiä.

– Presidenttipari päättää kutsuttavista joka vuosi. Ei ole mitään lakia tai muuta syytä, miksi tietyt vieraat olisi pakko kutsua juhliin joka kerta. Kansanedustajien ja heidän puolisoidensa kutsuminen on pitkä perinne eikä mitään automaattisia kutsuja ole, kerrotaan kansliasta.

Kolmekymmentä kertaa Linnan juhlissa ollut kokoomuksen konkarikansanedustaja Ben Zyskowicz ehdotti eilen itsenäisyyspäivän vastaanotolla, että kansanedustajia ei tarvitsisi kutsua joka vuosi.

– Olen itse suoraan sanottuna ajatellut, että kun kansanedustajat kaikki kutsutaan joka vuosi, ei olisi ihan mahdoton ajatus, että kansanedustaja kutsuttaisiin joka toinen vuosi eli puolet ja puolet. Silloin olisi paljon enemmän tilaa kutsua sellaisia vieraita, joille tämä on ainutkertainen tapahtuma, Zyskowicz sanoi MTV Uutisille eilen.

Ajatus ei ole uusi

Kyseessä ei ole uusi ajatus vaan vastaavaa on ehdotettu aiemmin myös perussuomalaisten taholta.

Tasavallan presidentin kansliassa ei ollut tiedossa, että yksikään presidentti olisi edes harkinnut olla kutsumatta kansanedustajia juhliin.

Zyskowiczin mukaan presidentit ovat tätä kylläkin ajoittain miettineet, joten hän toivoo, että nykyinen presidenttikin pohtisi asiaa.

– Joskus on esitetty myös, että kansanedustaja osallistuisi Linnan juhliin vain kerran vaalikaudessa. Mielestäni kuitenkin edustajista puolet ja puolet joka toinen vuosi olisi kaikkein käyttökelpoisin ajatus, ehdottaa Zyskowicz.

Kuka kelpaa aveciksi?

  • Kutsu on aina henkilökohtainen, myös puolisolle. Kutsussa tulee näkyä sekä pääkutsutun että puolison tai avopuolison nimi, jotta pääsee sisään. 
  • Jos olet saanut kutsun ja sinulla on avio- tai avopuoliso, eikä hänen nimeään näy kutsussa, ota yhteyttä tasavallan presidentin kansliaan. 
  • Joissain tapauksissa kutsuttu tarvitsee mukaansa avustajan. Avustajan mukaan ottaminen sovitaan kanslian kanssa erikseen. Myös avustaja tarvitsee kutsukortin.
  • Käteltäessä presidenttiparia vieraiden toivotaan vain esittelevän itsensä sanoen etu- ja sukunimensä ilman muita toivotuksia tai puhutteluja. Pariskunnista kutsuttavat päättävät itse, kumpi kättelee ensin.
  • Lähde: Tasavallan presidentin kanslian verkkosivut

Muutos mahdollinen jo ensi vuonna

Presidentin kanslian mukaan vieraslistaa aletaan laatia presidenttiparin taholta vasta ensi syksynä ja kutsut lähetetään vasta kuukautta ennen juhlia.

– Juhliin jättää tulematta vuosittain noin 100 ihmistä. Pyydämme kutsussa ilmoittamaan siitä. Tavallisesti syy on sairastuminen, matka tai muu este. Suurin osa ilmoittaa peruutuksen, kerrotaan kansliasta.

Presidentin kanslian mukaan kutsuttuja on aina 1800 eikä lisää kutsuta, vaikka peruutuksia tulisi.

– Vieraista kolmasosa on ensikertalaisia. Tähän ryhmään kuuluu esimerkiksi presidenttiparin matkoilla tapaamia ihmisiä ja vuoden aikana eri tavoin ansioituneita henkilöitä, kansliasta kerrotaan. 

Kolmas osan itsenäisyyspäivän vastaanoton kutsutuista perinteisistä koostuvat perinteisesti kansanedustajista puolisoineen, mepeistä, diplomaattikunnasta, piispoista, korkeista virkamiehistä ja vaihtuvasta joukosta sotaveteraaneja.

Lue myös:

    Uusimmat