MTV:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste sai kutsun Linnan juhliin: "Ajattelin, että onko tämä joku pilapuhelu"

MTV:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste sai kutsun Linnan juhliin. 

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja  Petri Saraste on saanut kutsun Linnan juhliin. Linnan juhlia vietetään perinteiseen tapaan Presidentinlinnassa 6. joulukuuta, ja tänä vuonna tasavallan presidentti Sauli Niinistö  isännöi puolisonsa Jenni Haukion kanssa itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemalla ajat vaihtuvat .

– Se tuli aika yllättäen, Virossa asuva Saraste lausuu puhelimessa. 

Saraste kertoo saaneensa ensin puhelinsoiton, jossa tiedusteltiin hänen osoitettaan. Hän ajatteli, että soitto koski hänen aiemmin presidentti Niinistölle esittämäänsä haastattelupyyntöä The Baltic Guide -lehteen.

Puhelimen toisessa päässä kuitenkin todettiin, ettei kyse ole haastattelupyynnöstä, vaan "kutsuasiasta".

– Kysyin, että aijaa, mihin? Puhelimessa sanottiin, että Linnan juhliin. Olin, että okei, all right. Ajattelin, että onko tämä joku pilapuhelu, Saraste nauraa.

Sarasteen mukaan osoite, josta häneltä puhelimitse tiedusteltiin, oli seitsemän vuoden takainen. Hän veikkaa kutsun menneen aluksi vanhaan osoitteeseen. Hänelle lähetettiin uusi kutsu, joka tipahti viime viikon perjantaina Sarasteen postiluukusta.

– Kyllähän minä sen hirveän mielissäni ja nöyrästi otan vastaan, hän sanoo.

Sarasteen mukana itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle tulee hänen vaimonsa. Sarasteen vaimo on kiinalainen, eivätkä suomalaiset itsenäisyyspäivän perinteet olleet tälle näin ollen kovin tuttuja. Kutsun saavuttua Saraste ja hänen vaimonsa katsoivatkin yhdessä Youtubeen ladattuja videoita aiempien vuosien Linnan juhlista.

– Hänen suunsa loksahti, että ahaa, ne ovatkin noin isot juhlat, hän nauraa.

Parin tarkoituksena on tukea virolaista nuorta suunnittelijapolvea ja hankkia Linnan juhlien asunsa Virosta. 

Saraste on ollut muutamaan otteeseen töissä Linnan juhlissa vuosia sitten. Tuolloin hänellä ei käynyt mielessäkään, että tulisi vielä itse jonain päivänä saamaan kutsun kyseisiin juhliin.

– Olin silloin niin nuori, varmaan vähän päälle kolmekymppinen, mutta muistan, että Matti Klingeä haastattelin silloin siellä parvella, hän kertaa. 

Saraste on haastatellut pitkän uransa aikana myös Niinistöä useita kertoja. Hän kuvailee hänen ja tasavallan presidentin olevan "moikkatuttuja".

Aion kyllä kiittää kutsusta, hän sanoo.

Presidenttipari kutsuu itsenäisyyspäivänä Presidentinlinnaan noin 1 700 eri tavoin ja eri aloilla ansioitunutta suomalaista.

Tiedotteen mukaan vieraina on pitkän uran tehneitä henkilöitä, jotka ovat omalla alallaan toimineet tienraivaajina, esimerkkeinä ja mentoreina. Lisäksi kutsuttuna on nuoria innovatiivisia osaajia, tulevaisuuden menestystekijöiden parissa työskenteleviä sekä yhteiskunnan ja arjen turvallisuuden takaajia. 

Erityistä huomiota on kiinnitetty myös tekoihin, joilla on tuettu lapsia ja nuoria. Merkittävä osa kutsutuista on tänäkin vuonna ensikertalaisia.

Lue myös:

    Uusimmat