Linnan juhlien kutsuihin on piilotettu erikoisia yksityiskohtia – näin kutsukortin aitous varmistetaan

7:40
Katso MTV Uutiset Livestä, miltä Linnan juhlien kutsu näyttää ja mikä erikoinen yksityiskohta kutsussa on.

Noin kuukauden kuluttua Linnassa juhlitaan jälleen Suomen itsenäisyyttä. Kutsuja on lähetetty noin 1700 kappaletta ja ne ovat tällä viikolla alkaneet kolahdella vieraiden postilaatikoihin. Mutta mistä aito kutsukortti tunnistetaan? 

Tänä vuonna itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana on tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat halunneet huomioida henkilöitä ja instituutioita, jotka omalla toiminnallaan ovat edistäneet luotettavan tiedon välittämistä ja yhteiskunnallista keskustelua. 

Tällä viikolla matkaan lähteneet kutsut ovat ulkonäöltään hyvin perinteiset, mutta niihin on piilotettu salaisia jippoja, joilla niiden aitous voidaan tarvittaessa todistaa. 

Kuinka Linnaan pääsee sisälle?

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan, että jokaisella juhlavastaanotolle saapuvalla on oltava mukanaan henkilökohtainen kutsukortti ja kuvallinen henkilötodistus.

Linnan juhlien kutsut ovat aina henkilökohtaisia, ja kutsusta on käytävä ilmi sekä pääkutsutun että puolison nimi.

Jos vieraan puolison nimeä ei ole kutsussa nähtävissä, voi presidentinkansliasta pyytää itsellensä uutta kutsua. Sisälle linnaan ei nimittäin ole asiaa, ellei kutsusta löydy virallisesti kumpaakin nimeä. 

Kutsukortteihin on myös upotettu pieni elektroninen siru, joka on nähtävissä ainoastaan valoa vasten. Siru on hollantilaisen teknologiayrityksen Smartracin innovaatio. 

Aikaisempina vuosina kiertänyt myös kutsuväärennöksiä

Presidentinlinnan itsenäisyysjuhlien kutsukortit ovat aiheuttaneet aikaisemmin skandaaleja, sillä esimerkiksi vuonna 2008 muutamille ihmisille oli lähetetty väärennettyjä kutsukortteja. 

Ylen mukaan väärennetyt kutsut olivat aidon näköisiä, mutta niissä oli yksi tunnistettava virhe: kutsuissa vieraiden nimet oli painettu, kun aidossa kutsukortissa vieraan nimi tekstataan käsin. 

Väärennettyjen kutsujen painopaikka löydettiin tällöin Helsingistä ja kutsut oli poliisin mukaan kohdistettu julkisuuden henkilöille. 

– Alkujaan muutama henkilö otti yhteyttä presidentin kansliaan, koska he epäilivät, että kutsu nyt ei ihan ehkä ole aiheellinen ja sitä kautta homma lähti selviämään, kertoi rikosylikomisario Kari Tolvanen MTV Uutisille vuonna 2008. 

Kutsu tuli, kuinka itsenäisyysjuhlissa toimitaan?

Tänä vuonna presidentinlinnaan saapuu noin 1700 vierasta, joille on kaikille jaettu samat toimintaohjeet. Kutsukorteista käy ilmi aika, jolloin vieraiden odotetaan olevan kättelemässä presidenttiparia.

Presidentinlinnan ovilla käy aikamoinen kuhina, joten vieraiden toivotaan saapuvan paikalle noin 10 minuuttia ennen arvioitua kättelyaikaa. 

Ensimmäisenä kätellään veteraanit ja lotat, mutta muuten kättelyjärjestys on vapaa. Ulko-ovet avataan ensimmäisille vieraille noin kello 18.30. 

Presidenttiparin kättelyä varten on myös olemassa tarkat säännöt. Vuosien saatossa jonossa on esitetty vaikka minkälaisia tervehdyksiä, minkä vuoksi ohjeissa on hyvin selkeä kohta siitä, mitä presidentille saa sanoa. 

Ennemminkin kyse on siitä, mitä ei saa sanoa. Tasavallan presidentin kanslian virallisessa ohjeessa nimittäin kehotetaan vieraita ainoastaan esittelemään itsensä etu- ja sukunimellä, mutta jättämään muut toivotukset ja puhuttelut pois. 

Kutsuttavat saavat itse päättää pariskunnan kättelyjärjestyksen, mutta usein virallisen kutsun saanut tapaa presidentin ensin. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja