Mainos

Presidentin puhe pohdituttaa pappia – "Monta kertaa pohdin keitä nämä Me on?"

7:38

Helsingin Kallion seurakunnan pastori Marjaana Toiviainen kiittelee presidentti Sauli Niinistön puhetta siitä, että tasavallan presidentti otti esille yhteiskunnallisen keskustelun tason ja kritisoi sitä.

Toiviainen vieraili tänään MTV Uutisten erikoislähetyksessä, jossa ruodittiin ja analysoitiin useiden vieraiden kanssa presidentti Sauli Niinistön valtiopäivien avajaisten puhetta.

– Suomen yhteiskunnallinen keskustelu surettaa minua. Se, että me satutamme toisiamme ei anna kenellekään mitään. Me pystymme parempaan, Toiviainen totesi.

– Me tarvitsemme nyt kunnioittavaa tapaa keskustella, inhimillisyyttä.

Toiviainen on ollut aktiivinen keskustelun osapuoli turvapaikkahakija-keskustelussa. Hän sanoi kiinnittäneensä presidentin puheessa ihmisarvoihin huomiota ehkä oman taustansa ja taustayhteisönsä vuoksi.

– Kiinnitin huomiota, että presidentti käytti paljon kieltä, jossa oli me-sanaa, me sitä ja tätä. Monta kertaa pohdin keitä nämä me on? Mistä se koostuu? Kuka siihen kuuluu? Siihen oli usein vaikea sijoittaa se me, johon itse koen usein kuuluvani. Se herätti paljon ajatuksia.

– Kun me kohtaamme paljon kärsimystä, moni kohtaa esimerkiksi median kautta sellaista äärimmäistä kärsimystä, niin se oli sellainen yksi reaktio. Meiltä nyt ihmiskuntana kysytään, miten me kannamme tämän vastuun, miten me kohtaamme sen kärsimyksen, miten me kestämme ja voitamme sen? Niin hän oli muotoillut tämän tyyppisiä vastauksia siihen.

Pappina työskentelevä Toiviainen painotti MTV Uutisten erikoislähetyksessä, että kärsimys ei katoa, vaikka sulkisi silmät.

– Yksi keskeinen asia on, että jos kärsimys katoaa itseni elämästä, niin pitää muistaa, että muualta maailmasta se ei ole kadonnut. Pitää nähdä, ettei kyse ole numeroista vaan ihmisistä.

– Me tarvitsemme pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä ja globaalia vastuuta. Ne ovat ainoita ratkaisuja.

Katso Niinistön puhe alta:

2:42

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.