Mainos

MTV:n toimituspäällikkö avasi Niinistön puhetta: Presidentti halusi varoittaa tulevasta

MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiaisen mielestä tasavallan presidentin Sauli Niinistön eilinen puhe valtiopäivien avajaisissa oli ennen kaikkea tilannekuva nykyhetkestä. 

– Monille on ollut epäselvää, onko se siirtolaiskriisi, onko se pakolaiskriisi vai mikä se on. Nyt presidentti hyvin suorasanaisesti toi oman tilannekuvansa esille.

– Se on saanut monien ajatukset uusille raiteille ja siitä on seurannut tämä reaktio. Toisaalta ihmiset, jotka ovat ajatelleet kuin presidentti, he ovat nyt ehkä voineet todeta, että vihdoinkin joku isoilla natsoilla sanoo tämän ääneen, Ahtiainen pohti radio Novan lähetyksessä.

Ahtiainen analysoi tänään aamulla radio Novassa Aki Linnanahteen ja Arttu Harkin kanssa eilistä tasavallan presidentin Sauli Niinistön puhetta.

Tilannekuva ei välttämättä ole kaikilla samanlainen kuin presidentillä – vieläkään, muistuttaa Ahtiainen.

– Jos lukee ja katsoo ulkomaisia medioita ja seuraa, mitä Etelä- ja Keski-Euroopassa kirjoitetaan, on samanlaisen tilannekuvan muodostaa jo aikaisemmin. Varmaankin on niin, ettei silti edes 200:sta kansanedustajasta kaikki tällaista vaivaa näe.

Politiikka on myös peliä

Ahtiaisen mukaan presidentti Niinistö varoitti tietyllä tavalla tulevasta. Jos turvapaikanhakijoiden määrä jatkaa kasvuaan, vaikka isolla osalla hakijoista ei turvapaikkaan ole oikeutta, niin se tuo haasteita viranomaisille.

– Se asettaa kaikki viranomaistoiminnot, niin meillä kuin muualla Euroopassa, sellaisen urakan eteen, josta ei voida selvitä. Sen hän toi esiin.

Ahtiainen muistuttaa, että politiikka on myös peliä. Niinistön puheessa mainitut kansainväliset sopimukset ja niistä tehtävät tulkinnat olivat kohta, johon kritisoijien oli helppo tarttua.

– Omasta mielestäni menemme taas harhateille, jos tähän tartutaan. Presidentin puheen ydin oli varmaankin siinä, että kyseessä on vakava haaste. Kyseessä eivät ole enää hätää kärsivät pakolaiset, vaan kyse on hallitsemattomasta maahanmuutosta. Ihmiset tulevat hakemaan parempaa elämää, mutta meillä, tai muilla Euroopan mailla, ei siihen enää ole varaa.   

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti suoran ja dramaattisesti kuvaillun puheen eilen valtiopäivien avajaisissa. Ahtiainen keskusteli aiheesta radio Novan aamu-ohjelmassa. 

Katso Niinistön puhe alta:

2:42

Eilisessä MTV Uutisten erikoislähetyksessä Niinistön puhetta analysoitiin useiden vieraiden kesken. Katso video alta:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.