Presidentin kanslia: Niinistön ja Trumpin tapaaminen Washingtonissa aikaistuu maanantaille

Suomen presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tapaaminen Washingtonissa aikaistuu tiistailta maanantaille, kertoo presidentin kanslia STT:lle.

Alkuperäisen aikataulun mukaan presidenttien oli määrä tavata Valkoisessa talossa tiistaina, mutta tapaaminen aikaistui Trumpin Texasin vierailun takia.

Trump vierailee tiistaina Texasissa tuhoisan Harvey-myrskyn ja sen seurauksien takia. Harvey iski Texasiin viime viikonlopun alkupuolella. Aluksi Harvey iski hurrikaanina, mutta se laantui myöhemmin trooppiseksi myrskyksi.

Nyt Houstonissa taistellaan Harveyta seuranneiden rankkasateiden aiheuttamia tulvia vastaan.

1:52

Itämeren tilanne ja arktinen alue nousevat luultavasti keskusteluun

Yle ja Ilta-Sanomat kertoivat viime viikolla, että Niinistö aikoo keskustella Trumpin kanssa Itämeren tilanteesta ja arktisesta alueesta. Niinistö kertoi aikeistaan medialle lauantaina vieraillessaan Teijon kansallispuistossa Varsinais-Suomessa.

Itämeren tilanteella presidentti viittasi muun muassa Venäjän ja Valko-Venäjän tulevaan Zapad-sotaharjoitukseen sekä Ruotsin rannikolla alkavaan harjoitukseen, jossa Suomi ja Yhdysvallat ovat mukana.

– Nämä kaikki kertovat siitä, että tietyllä tavalla jännitteet ovat lisääntyneet, Niinistö sanoi Ylen mukaan.

Toiseksi esimerkiksi puheenaiheista Niinistö nosti arktisen alueen. Suomi on parhaillaan Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa Yhdysvaltojen jälkeen.

Niinistön mukaan Yhdysvaltojen kiinnostus Suomen ulkopolitiikkaan on kasvanut.


Yksityiskohdista keskustellaan muiden kanssa

Suomen entinen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Jaakko Iloniemi kertoi viime viikolla STT:n haastattelussa, että presidenttitapaamiseen valmistautuminen edellyttää suurelta joukolta virkamiehiä paneutumista Suomen tilanteeseen.

– Se on paneutumista, josta on hyötyä tulevaisuudessakin, Iloniemi arvioi.

Suomessa Ulkopoliittisessa instituutissa vieraileva amerikkalaistutkija Mark Katz oli tuolloin samoilla linjoilla: Suomi saa tapaamisen ansiosta Washingtonissa paljon tavanomaista enemmän huomiota osakseen.

Katz uskoo, että asiapitoisemmat ja yksityiskohtaisemmat keskustelut käydään Washingtonin vierailulla muiden kuin Trumpin kanssa.

– Se on suuri mahdollisuus (Suomelle), Katz sanoo.

Trumpia yritetään briifata

Katz olettaa, että Trumpin avustajat perehdyttävät myös presidenttiä Suomen tilanteeseen. Katzin mukaan ero on kuitenkin huomattava aiempiin presidentteihin, jotka todella valmistautuivat tapaamisiinsa. Tämä on havaittu jo aiemmin esimerkiksi Trumpin keskusteluissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

– Jos hän (Trump) ei tunne yksityiskohtia Yhdysvaltain suhteesta Venäjään, hän ei todellakaan tunne yksityiskohtia Yhdysvaltain suhteesta Suomeen, Katz sanoi.

Kumpikaan haastatelluista ei osannut viime viikolla haastattelussa varmasti arvioida, miksi Trump haluaa tavata Niinistön. Molemmat pitävät kuitenkin mahdollisena, että Venäjä-suhteensa kanssa vaikeuksissa oleva Trump haluaa kuulla suomalaiselta virkaveljeltään, miten venäläisten ja presidentti Vladimir Putinin kanssa oikein pitää menetellä.

Katzin mukaan suomalaisilla on Yhdysvalloissa vahva maine Venäjän tuntijoina. Ehkä Trump haluaa sanoa, että katsokaa: Suomikin tulee toimeen Venäjän kanssa, miksi me emme voisi tehdä samoin.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja