Presidentti Niinistö esitti arvion Nato-aikataulusta – katso tiedotustilaisuus

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo Yhdysvaltojen valtiovierailun sisällöstä 18:34
Näin Sauli Niinistö kuvaili valtiovierailun sisältöä tiedotustilaisuudessa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on vieraillut Yhdysvalloissa ja tavannut muun muassa presidentti Joe Bidenin ja yhdysvaltalaisia senaattoreita.

Niinistö järjesti tiedotustilaisuuden Washingtonissa Suomen aikaa kello 23.30.

Teknisten ongelmien vuoksi MTV Uutiset ei voinut aiemmin luvatun mukaisesti näyttää tiedotustilaisuutta suorana. Tilaisuutta seurattiin artikkelissa suorana tekstimuodossa ja tilaisuus on katsottavissa nyt jälkikäteen jutun alussa olevalta videolta. 

MTV Uutiset seurasi tilaisuutta tekstimuodossa:

23.50: Tiedotustilaisuus on päättynyt. Videotallenne on hetken päästä katsottavissa tästä artikkelista. 

23.45: Nord Stream kaasuputkien räjähdykset ovat olleet otsikoissa tällä viikolla. Yhdysvaltalaislehti New York Times kirjoitti Yhdysvaltojen tiedustelutietoihin pohjaten, että Nord Stream -putkien räjähdysten takana saattaisi olla ukrainalaismielinen ryhmä.  

Niinistö kertoo, että ei osaa tai halua vastata kysymykseen räjähdysten alkuperästä, sillä hänellä ei ole asiasta tietoa. Asia ei ole ollut Niinistön mukaan kovin vahvasti esillä Yhdysvaltain vierailun aikana. 

23.40: Niinistö sanoo uskovansa, että Suomi ja Ruotsi ovat Naton jäseniä Vilnan huippukokoukseen mennessä. Kokous järjestetään heinäkuussa.

23.37: TIlaisuudessa siirrytään toimittajien kysymyksiin. Niinistön mukaan hän keskusteli Bidenin kanssa Natosta. Yhdysvallat tukee edelleen Suomea vahvasti Nato-prosessissa, kertoo Niinistö.

23.35: Niinistö kertoo matkan aikana käsiteltyjen aiheiden olleen teknologia- ja talouspainoitteisia. 

23.33: Washingtonissa Niinistö on tavannut senaattoreita ja esimerkiksi edustajanhuoneen puhemiehen. Niinistön mukaan hänellä oli tänään aamupäivällä tarkoituksena tavata Valkoisessa talossa presidentti Bidenin neuvonantaja.

– Minulla oli mahdollisuus keskutella aika pitkäänkin presidentti Bidenin kanssa. 

Niinistö tapasi Bidenin

Presidentin kanslian mukaan Niinistön tapaamisissa ovat esillä ainakin Suomen Nato-jäsenyys, transatlanttinen kumppanuus sekä Euroopan turvallisuus.

– Niinistön on määrä tavata arvovaltaisen senaatin ulkosuhteiden komitean jäseniä, kuten myös edustajainhuoneen puhemiehen Kevin McCartheyn, selventää MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Senaatissa on vahva tuki Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksille. Viime kuussa lähes 30 senaattoria, niin republikaaneista kuin demokraateistakin, kirjoitti presidentti Joe Bidenille kirjeen, jossa he esittivät huolensa Turkin Nato-jarruttamisesta.

– Ulkosuhteiden komiteasta onkin varoitettu Turkkia seuraamuksista, mikäli jarrutus jatkuu. Yksi kiristyskeino on Turkin havittelemat F-16-hävittäjät. Senaatista ei haluta tukea hävittäjien myyntiä ennen kuin Turkki hyväksyy Suomen Nato-jäsenyyden, Karppinen kertoo.

Niinistön matka päättyy perjantaina, jolloin presidentti vierailee Norfolkin sotilastukikohdassa ja tapaa myös Virginian osavaltion kuvernöörin Glenn Youngkinin.

Lue myös:

    Uusimmat