Mainos

Niinistö tapaa Trumpin – Suomi saa huomiota Washingtonissa

Presidentti Sauli Niinistö vierailee ensi viikolla Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin luona. Presidenttien tapaaminen järjestetään Valkoisessa talossa Washingtonissa tiistaina 29. elokuuta. Asiantuntijoiden mukaan matkan tärkein anti voi lopulta tulla muualta kuin tapaamisesta Valkoisessa talossa.

Suomen entinen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Jaakko Iloniemi muistuttaa, että presidenttitapaamiseen valmistautuminen edellyttää suurelta joukolta virkamiehiä paneutumista Suomen tilanteeseen.

– Se on paneutumista, josta on hyötyä tulevaisuudessakin, Iloniemi arvioi.

Suomessa Ulkopoliittisessa instituutissa vieraileva amerikkalaistutkija Mark Katz on samoilla linjoilla: Suomi saa tapaamisen ansiosta Washingtonissa paljon tavanomaista enemmän huomiota osakseen.

Katz uskoo, että asiapitoisemmat ja yksityiskohtaisemmat keskustelut käydään Washingtonin vierailulla muiden kuin Trumpin kanssa.

– Se on suuri mahdollisuus (Suomelle), Katz sanoo.

Trumpia yritetään briifata

Katz olettaa, että Trumpin avustajat perehdyttävät myös presidenttiä Suomen tilanteeseen. Katzin mukaan ero on kuitenkin huomattava aiempiin presidentteihin, jotka todella valmistautuivat tapaamisiinsa. Tämä on havaittu jo aiemmin esimerkiksi Trumpin keskusteluissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

– Jos hän (Trump) ei tunne yksityiskohtia Yhdysvaltain suhteesta Venäjään, hän ei todellakaan tunne yksityiskohtia Yhdysvaltain suhteesta Suomeen, Katz sanoo.

Kumpikaan haastatelluista ei osaa varmasti arvioida, miksi Trump haluaa tavata Niinistön. Molemmat pitävät kuitenkin mahdollisena, että Venäjä-suhteensa kanssa vaikeuksissa oleva Trump haluaa kuulla suomalaiselta virkaveljeltään, miten venäläisten ja presidentti Putinin kanssa oikein pitää menetellä.

Katzin mukaan suomalaisilla on Yhdysvalloissa vahva maine Venäjän tuntijoina. Ehkä Trump haluaa sanoa, että katsokaa: Suomikin tulee toimeen Venäjän kanssa, miksi me emme voisi tehdä samoin.

– Tosin se, ajatteleeko hän todella näin, ei ole ollenkaan varmaa, Katz myöntää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.