Potilaita kuolee hoidotta – brittikirurgit eivät uskalla operoida kuolemantilastojen pelossa

Tuoreen tutkimuksen mukaan potilaita kuolee, sillä sydänkirurgit pelkäävät operoida vakavasti sairaita ihmisiä tilastoitavien kuolemantapausten takia, uutisoi The Telegraph.

Yksi kirurgi väitti todistaneensa tapausta, jossa kolmivuotias lapsi kuoli odottaessaan sydänläppäleikkausta, sillä lääkäri oli liian peloissaan mahdollisen kuolemantapauksen vaikutuksista maineeseensa. Toinen tutkimukseen osallistunut henkilö varoitti, että kirurgeista on tullut ”vaikeista tapauksista pakoilemisen eksperttejä”.

Britannian julkinen terveydenhuolto NHS on mahdollistanut vuodesta 2014 sen, että potilaat voivat käydä katsomassa tilastoja lääkäriensä suoriutumisesta verkosta. Sydänkirurgien yksilökohtaiset työtilastot ovat sen sijaan olleet näkyvillä jo vuosikymmenen ajan.

Nyt yhdeksän sydänkirurgia kymmenestä väittää Circulation-julkaisussa julkaistussa tutkimuksessa, että yksilökohtainen tilastointi on aiheuttanut syytöskulttuurin. Kaikkein sairaimmilta potilailta evätään hoito, sillä kirurgit pelkäävät joutuvansa tutkinnan kohteeksi, mikäli potilas kuolee leikkaussaliin.

Tilastoilla vastuullisempia kirurgeja?

Usean lääketieteen ammattilaisen tekemässä tutkimuksessa yli 250 kirurgista 60 prosenttia kirurgeista ilmoitti vastustavansa tilastointisysteemiä.

– Lääkärit eivät suostu tapaamaan potilasta, jos he katsovat tämän liian riskialttiiksi omalle maineelleen, Stephen Westaby, yksi tutkimuksen taustalla olevista lääkäreistä kommentoi.

– Usein huonoimmat tilastot ovat tyypeillä, jotka hoitavat sairaimpia potilaita, sillä he kuolevat todennäköisimmin.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että osaavimpia kirurgeja oli pyydetty usein auttamaan toivottomimmissa tapauksissa, jolloin he joutuivat kärsimään avoimien tilastojen rangaistuksista.

Alun perin tilastoimisen taustalla oli ajatus siitä, että se kannustaisi kirurgeja parempiin suorituksiin ja tekisi heistä vastuullisempia. MyNHS-sivuston avoimet tilastot ovat kuitenkin saaneet osakseen rankkaa kritiikkiä. Sivustolla on viikoittain yli 17 000 kävijää, joista lähes 80 prosenttia hakee tilastoja yksittäisistä kirurgeista.

– Päätökset tehdään sillä perusteella, mikä on minulle parasta, eikä sen mukaan, mikä olisi parasta potilaan kannalta. Tämä on hirvittävä tapa harjoittaa lääketiedettä, yksi tutkimukseen osallistunut lääkäri kirjoitti.

Lue myös:

    Uusimmat