Poliisi ratsasi ruumiita tutkimuskäyttöön hamstranneen yrityksen tilat – vastassa karmea näky: Päitä ämpäreissä, "Frankensteinin hirviö" roikkui seinällä

1:38
Arizonalaismies järkyttyi kuullessaan, ettei äidin ruumis päätynytkään Alzheimer-tutkimukseen, vaan USA:n armeijan tienvarsipommikokeeseen.

Yhdysvaltain Arizonassa kuolleiden ihmisten ruumiita tieteellisiin tutkimuksiin välittänyt yksityinen tutkimuskeskus järkytti jo vuonna 2014. Liittovaltion poliisi FBI ratsasi keskuksen tiloja, joista löytyi huolimattomasti pidettyjä ruumiita ja ruumiinosia.

Keskuksen toiminta nousi esille jälleen, kun arizonalainen Jim Stauffer kertoi vastikään CNN:n haastattelussa haastavansa kuolleiden ihmisten ruumiita tieteelliseen tutkimukseen välittävän tutkimuskeskuksen oikeuteen. Myös MTV Uutiset kertoi tapauksesta.

Staufferin äiti Doris kuoli vuonna 2013. Doris sairasti Alzheimerin tautia, vaikka tällä ei ollut todettu sille altistavaa geeniä. Staufferin perhe päätti luovuttaa ruumiin tutkimukseen, jossa tutkijat voisivat selvittää taudin syntyperää. Alzheimerin taudin syntymisen syitä ei toistaiseksi tiedetä.

Ruumis ei kuitenkaan päätynyt leikkauspöydälle, vaan se myytiin eteenpäin Yhdysvaltojen armeijalle. Ruumista käytettiin kokeessa, jossa tutkittiin tienvarsipommin räjähdyksen vaikutuksia ihmisen kehoon. Asia paljastui perheelle, kun uutistoimisto Reutersin toimittaja otti heihin yhteyttä paljastusjuttua tehdessään.

Päitä pakastimessa, "Frankensteinin hirviö"

Biological Resource Center (BRC) -tutkimuskeskuksen toiminnasta on paljastunut nyt lisää räävitöntä materiaalia.

Useat läheisensä ruumiin tutkimuskäyttöön BRC:n kautta lahjoittaneet omaiset ovat haastaneet keskuksen oikeuteen, kun heille on paljastunut, että ruumiita ei ole käsitelty asianmukaisella tavalla tai niitä on pahimmillaan myyty eteenpäin kyseenalaisiin tarkoituksiin.

Myös poliisi on epäillyt BRC:n myyvän lahjoitettuja ruumiita. Liittovaltion poliisi FBI ratsasi keskuksen tiloja vuonna 2014.

Oikeuden asiakirjojen mukaan FBI-agentit löysivät ratsian yhteydessä järkyttäviä asioita: päitä ja muita irtonaisia ruumiinosia ämpäreissä, pakastimen täynnä irrotettuja peniksiä sekä ihmisruumiin nesteitä niin pakastimesta kuin lattialta.

Järkyttävin löytö on "Frankensteinin hirviöksikin" nimetty miehen ruumis, jolle oli asetettu ompelemalla naisen pää. Se roikkui poliisin mukaan seinällä.

Omistaja opiskeli alaa kirjoista ja internetistä

BRC:n toiminta keskeytettiin ratsian jälkeen. Haasteita raastupaan tulee kuitenkin yhä sitä mukaa, kun yrityksen kanssa asioineet omaiset ovat saaneet tietää, mitä heidän läheistensä ruumiille on todellisuudessa tapahtunut.

Omaiset olivat lahjoittaneet läheisensä ruumiita eri syistä. Osa tieteelliseen tutkimuksiin, osa luuli BRC:n hoitavan elinluovutuksia.

BRC:n omistaja Stephen Gore myönsi vuonna 2015 syyllistyneensä laittoman liiketoiminnan harjoittamiseen. Hän sai rangaistukseksi vuoden ehdotonta ja neljä vuotta ehdollista vankeutta.

– Olisin voinut olla avoimempi (ruumiiden luovutuksen) prosessista kuin mitä laitoimme julkiseen esitteeseen, hän kirjoitti tunnustuksessaan.

– Kun päätimme kohteista, jotka olivat sopivia luovutuksille, olisin voinut palkata lääketieteellisen johtajan sen sijaan, että luotin kirjoista ja internetistä hankittuun lääketieteelliseen tietoon, hän jatkoi.

Järkyttävän tapauksen oikeuskäsittely alkaa lokakuun lopussa.

Lähteet: CNN, , Reuters.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja