Brasilialainen pyllynkohotus voi tappaa – yksi kolmestatuhannesta leikkauksesta vie hautaan

Brittiläinen plastiikkakirurgijärjestö on suositellut jäsenilleen, että nämä eivät tekisi brasilialaiseksi pyllynkohotusleikkaukseksi kutsuttuja pakaranmuotoiluoperaatioita. Organisaatio varoittaa, että leikkauksissa on kaikista kosmeettisista operaatioista suurin kuolleisuusriski ja leikkauksen jälkeen saattaa tulla vakavia komplikaatioita.

Yllä olevalla videolla Crista kertoo epäonnistuneesta takapuolileikkauksestaan.

British Association of Aesthetic Plastic Surgeons -plastiikkakirugijärjestö (BAAPS) on varoittanut brittikirurgeja tekemästä brazilian butt lift -operaatioiksi kutsuttuja takapuolenkohotusleikkauksia. Asiasta kertoo uutiskanava CNN.

Organisaatio kuvailee leikkauksia riskialttiiksi. Sen mukaan BBL-leikkauksissa on kaikista korkein kosmeettisista operaatioista suurin kuolleisuusaste,  yhden suhde kolmeentuhanteen operaatioon. Seurauksena on usein myös kalliiksi tulevia komplikaatioita. BBC:n mukaan tänä vuonna Briteissä kaksi naista kuoli leikkauksen takia.

Järjestön tiedotteessa kerrotaan, että riskin takia järjestö suosittelee, että kirurgijäsenet eivät tekisi kyseisiä pakaranmuotoiluoperaatioita ainakaan ennen kuin tietoa on enemmän.

Riskinä rasvatulppa

Brazilian buttock lift -leikkaus on operaatio, jossa pakaroita korostetaan kehon omalla rasvalla. Leikkauksessa otetaan rasvaa kehon toisista osista ja ruiskutetaan se pakaroihin, jotta ne voitaisiin muotoilla paremman näköisiksi.

Järjestön mukaan leikkauksessa on riskinä, että rasvaa pääsee suuriin laskimoihin, minkä seurauksena se voi kulkeutua sydämeen tai aivoihin. Tämä voi johtaa sairastumiseen tai jopa kuolemaan.

– Ongelmana on, että rasva voi päästä takapuolen alueen verisuoniin, jolloin seurauksena on rasvatulppa, kertoo lääkäri Mary O’Brien, konsultoiva plastiikkakirurgi ja järjestön johtokunnan/johtajiston jäsen.

Vuonna 2017 BBL-potilaiden kuolleisuutta käsitellyssä maailmanlaajuisessa tutkimuksessa 692 kirurgia raportoi 32 kuolemantapauksesta, jotka johtuivat leikkauksista aiheutuneista rasvatulpista.

American Society of Plastic Surgeons -plastiikkakirurgijärjestö kertoi tiedotteessaan, että vuonna 2017 tehtiin noin 20 300 pyllynkohotusleikkausta, ja määrä on tuplaantunut viimeisen viiden vuoden aikana. Yhdistys kertoi elokuussa, että se työskentelee muiden kansainvälisten organisaatioiden kanssa tehdäkseen tutkimuksia ja muodostaakseen ohjeistuksia.

Korjaus maksaa aikaa ja rahaa

Elokuussa BAAPS varoitti BBL-leikkauksen ohella lääketurismista. Järjestön mukaan ulkomailla tehdyistä leikkauksista voi seurata vakavia komplikaatioita.

Sen lisäksi, että operaatiossa on kaikista kosmeettisista kirurgioperaatioista suurin kuolleisuusriski, leikkaus tuo mukanaan monia komplikaatioita. Bakteeri-infektio – kuten MRSA tai kuolio – ovat yleisiä. 

Yksi järjestön tapaamisessa esitetty tutkimus kertoi, että vuoden 2013 jälkeen brittiläisissä sairaaloissa on tapahtunut kuusinkertaistuminen niissä käynneissä, jotka liittyvät ulkomailla huonosti tehtyyn leikkaukseen.

Plastiikkakirurgiaan perehtynyt nuorempi harjoittelija Mohammed Farid teki tutkimuksen, jossa selvisi, että viisi kuudesta ”suurimmasta” komplikaatiosta johtui pieleen menneestä brasilialaisesta pyllynkohotuksesta. Potilaat olivat sairaalassa keskimäärin 20 päivää ja maksoivat korjauksesta yli 42 000 dollaria.

– On ollut ällistyttävää nähdä, mitä nämä potilaat käyvät läpi halvemman leikkauksen tähden, Farid miettii.

– Muistan yhden operaation, jossa löysimme palan lateksia, joka oli jäänyt asiakkaan takapuoleen. Tämä oli yksi sokeraavimpia hetkiä urallani ja se sai minut tekemään tutkimuksen.

Ulkomailla operaation saa helpommin

Vuonna 2017 tehdyssä BAAPS-järjestön sisäisessä tutkimuksessa  neljä viidestä jäsenestä kertoi, että ihmisillä oli yhä enemmän toiveita päästä kirurgiseen operaatioon kosmeettisen operaation jälkeen.

Järjestön mukaan ihmiset matkaavat useimmiten Turkkiin tekemään kauneusleikkauksen. Sen jälkeen britit suosivat eniten Belgiaa, Ranskaa ja Kyprosta. Järjestön mukaan monet britit, jotka matkustivat toisiin maihin leikkauksen tähden, eivät olisi kotimaassaan päässeet operaatioon hoitohistoriansa takia. Pääsy leikkaukseen oli estetty muun muuassa tupakoinnin tai painon takia.

Tehtävänsä järjestön johdossa jättävä lääkäri Simon Whitey kertoi tiedotteessaan, että kaikkein ”haavoittuvaisimpia” potilaita houkutellaan netissä ja sosiaalisessa mediassa matkustamaan ulkomaille halvempien operaatioiden perässä. Ulkomailla ei hänen mukaansa välttämättä samalla tavalla oteta huomioon potilaan hoitohistoriaa ja mielenterveyttä.

– Ihmiset kokevat karun herätyksen palatessaan Britteihin. Monet ovat pettyneitä ja jotkut vakavasti sairaita, Whitey selittää.

Lue myös:

    Uusimmat