Potilaiden tasa-arvo kaukana: Maria sairastaa harvinaista syöpää – nyt auttavan lääkkeen maahantuonti aiotaan lopettaa, koska se ei ole lääkeyritykselle kannattavaa

Kaikki syöpäpotilaat eivät saa tasa-arvoista hoitoa sairauteensa. Asia nousi esille syöpäjärjestöjen Syöpä ja eriarvoisuus -seminaarissa. Syöpää sairastava espoolainen Maria Buchert kokee saaneensa etua siitä, että asuu pääkaupunkiseudulla.
Maria Buchertin kovat päänsäryt diagnosoitiin ensin epätyyppilliseksi migreeniksi, mutta kyseessä olikin harvinainen hematologinen syöpätauti.
– Minulle oli hyötyä koulutuksestani, joka antoi analyyttista otetta tilanteeseen, että aloin tarkastelemaan erilaisia asioita. Oikeastaan siinä vaiheessa, kun diagnoosi tehtiin, tiesin, mikä minulla on.
Kuolleisuus suurempaa matalasti koulutetuilla
Syöpäkuolleisuus on suurinta vain perusasteen koulutuksen suorittaneilla, ilmenee Suomen Syöpärekisterin tutkimuksesta.
Väestöryhmien väliset erot johtuvat siitä, että alempiin sosiaaliryhmiin kuuluvat potilaat hakeutuvat hoitoon ja lähetetään jatkotutkimuksiin myöhemmin kuin korkeasti koulutetut.
Syöpärekisterin mukaan noin 40 prosenttia syövistä johtuu elintavoista, ja terveydelle haitalliset elämäntavat ovat pääsääntöisesti yleisempiä alemmissa sosiaaliryhmissä.
Syöpärekisterin tutkimuksen mukaan alempiin sosiaaliryhmiin kuuluvat potilaat hakeutuvat hoitoon tai lähetetään jatkotutkimuksiin myöhemmin kuin korkeasti koulutetut.
– Matalammin koulutetuilla on suurempi kuolleisuus. Tämä voi toki johtua myös siitä, että matalampiin koulutustasoihin kasaantuvat nämä riskitekijät, kuten tupakka ja alkoholi, kertoo Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malila.
Maria Buchert kertoo voineensa kohtuullisen hyvin ensimmäiset vuodet, mutta sitten sairaus alkoi edetä. Siitä huolimatta hän haluaa jatkaa töissä yliopistolla.
Epätasa-arvoa hoidossa ja jopa lääkityksessä
Syöpäjärjestöjen Syöpä ja eriarvoisuus -seminaarissa esille nousi epätasa-arvo hoidossa. Epätasa-arvo aiheutuu asuinpaikasta ja saatavilla olevasta lääkityksestä.
Buchert on sairastanut syöpää kuusi vuotta. Tuon ajan hän on pystynyt pääosin käymään töissä yliopistolla.
– Minulle on ollut etua siitä, että asun pääkaupunkiseudulla. Kuulun aktiivisesti meidän potilaiden Facebook-ryhmään, johon kuuluu 600 ihmistä. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvien potilaiden hoidossa on paljon enemmän toivomisen varaa.
Lue lisäksi: Moni syöpään sairastunut palaa töihin hoitojen jälkeen – psykososiaalista tukea kaivattaisiin enemmän heti alusta
Buchertin syöpä on harvinaislaatuinen, mikä aiheuttaa eriarvoisuutta. Suomessa on tutkimusosaamista, mutta hematologeja on vähän ja heidän voimavarat menevät pitkälle edenneiden syöpien hoitoon.
– Me olemme eriarvoisessa asemassa, kun kaikki lääkärit eivät tunnista oireita ja tämän vuoksi ihmisiä hoidetaan jopa väärin. Yleisempien syöpien hoitoketjut on standardoitu.
"Taistelen, että saamme lääkkeen"
Maria Buchertin mukaan hänen nykyisen syöpälääkkeensä valmistus loppuu eikä lääkeyhtiön kannata tuoda uutta lääkettä Suomeen vähäisen menekin vuoksi. Hänellä on lääkettä vielä kuukaudeksi.
Buchert kertoo voivansa lääkkeen ansiosta nyt niin hyvin, että hän uskoo voivansa käydä töissä eläkeikään saakka.
– Jos saan asianmukaisen lääkehoidon, mutta mitään hoitoja ei tehdä, elinaikaa on noin puolisentoista vuotta, toteaa Buchert.
Syöpähoitojen yhdenvertaisuudessa on siis vielä paljon parannettavaa, jotta kuolleisuusluvut saadaan laskuun. Nykyisin Suomessa syövästä selviää kaksi kolmesta sairastuneesta.
– Tämä (sairaus) on ollut pakko hyväksyä ja tämä kulkee rinnalla. Tämän kanssa elän. Toivoisin, että voisin antaa tämän pois, mutta en voi. Tulen taistelemaan, että saisimme Suomeenkin tämän uuden lääkkeen, joka ei ole edes kovin kallis, Buchert sanoo.
Uusimmat
-
16:22
Suomi askeleen päässä historiallisesta merkkipaalusta
-
16:18
Jo kahdeksan ihmistä kuollut lumivyöryissä Itävallassa
-
16:15
Etsintäkuulutettu venevaras pelastettiin 6-metristen aaltojen armoilta – taustalla hämmentävä tempaus kulttielokuvasta tutulla talolla
-
16:11
Teknologiateollisuudessa syntyi sopu – palkat nousevat tänä ja ensi vuonna yhteensä 7 prosenttia
-
16:11
Keskusta hautaisi suuret raidehankkeet – muut keskeiset puolueet eivät ajatusta tue
-
16:09
Paljastus: NHL-vahdilla kymmenien miljoonien velat – teki bisnestä vaimonsa murhaamaksi joutuneen miehen kanssa
-
15:54
Vietnamissa tuhansien huviloiden ja niiden asukkaiden kohtalo vaakalaudalla
-
15:40
Voiko katkenneet perhesuhteet korjata? Psykoterapeutti: "Mikä tahansa ongelma on jollain tavalla käsiteltävissä, jos..."
-
15:30
Kuka jäi junan alle Joensuussa? Poliisi kaipaa apua menehtyneen miehen tunnistamisessa – julkaisi tuntomerkit
-
15:17
Britannian ulkoministeri: Ukrainan aseistaminen on ainoa tie rauhaan, Scholz: Länsimaiden toimittamia aseita ei käytetä Venäjän alueella – MTV seuraa sotaa
-
15:15
Suomi hiipui ankkuriosuudella – Perttu Hyväriseltä hilpeä heitto Iivo Niskasesta Ylellä: "Ei se nyt munannut tätä"
-
15:15
Tosi-tv-pari Jenni Puhakka ja Eetu Karhunen muuttivat yhteen kuukauden seurustelun jälkeen – ostivat yhteisen asunnon alle puoli vuotta ensitapaamisesta
-
14:17
Päihtynyt mies törmäsi postilaatikkoon Maaningalla – poliisi tapasi toisen päihtyneen, kaksi irtisahattua katalysaattoria, tunkin ja puukkosahan
-
14:11
Karmea kaatuminen – suomalaishyppääjä kieri tuskissaan rajun tällin jälkeen
-
14:07
Työnantajat hyväksyivät teknologiateollisuuden neuvottelutuloksen – "Isoja kiistoja ei pitäisi tänään olla"
-
14:04
Kultaisennoutajan tapa poistua sohvalta naurattaa: "Ainoa tapa, jolla se tulee alas"
-
13:55
Hengenvaarallisesti hakattu Pekka Kataja säälii nyt tuomittua tekijää: "Tiedän, kuka on pääsuunnittelija"
-
13:49
Kerttu Niskanen jäi pois, Suomi romahti kauas kärjestä viestissä – Krista Pärmäkoski paljasti Ylellä rajun taktiikkansa
-
13:30
Huomenta Suomessa laitettiin pensselit heilumaan! Tällaista taidetta Aki Linnanahde ja Joanna Kuvaja loihtivat suorassa lähetyksellä huipputaiteilijan opastuksella
-
13:15
Norjan tähtihiihtäjä romahti täysin – keho aivan sekaisin: "Ei tunnista"
-
Lataa lisää