Mainos

Potilaat yhä useammin väkivaltaisia

Hoitoon tyytymättömät potilaat käyttäytyvät yhä väkivaltaisemmin, kertoo Tehyn jäsentutkimus. Joka neljättä tehyläistä on lyöty tai potkittu.

Hoitoon tyytymättömät potilaat ja heidän omaisensa käyttäytyvät yhä useammin väkivaltaisesti. Hoitoalalla sattuu ylipäätään aiempaa enemmän uhkaavia tilanteita, ilmenee TNS Gallupin tekemästä Tehyn jäsentutkimuksesta.

Selvä muutos näkyy siinä, ketkä tähän väkivallan käyttöön syyllistyvät. Eniten on lisääntynyt potilaiden omaisten ja hoitoon tyytymättömien asiakkaiden uhkaava käytös. Yleensä väkivaltaisina pidetyt mielenterveys- ja dementiapotilaat ovat sen sijaan aiheuttaneet aiempaa vähemmän uhkaavia tilanteita.

Töniminen, tyrkkiminen, nimittely ja uhkailu ovat lisääntyneet etenkin terveyskeskuksissa, joissa pitkät jonotusajat lisäävät potilaiden lisäksi omaistenkin kiukkua.

Terveyskeskusten vuodeosastoilla potilaiden ja omaisten hermoja koettelee mm. hoitajien ajan puute, sanoo asiamies Irmeli Vuoriluoto Tehystä.

Tutkimuksen mukaan joka toinen tehyläinen on kokenut nimittelyä tai arvostelua ja kahta viidestä on uhkailtu. Joka neljättä tehyläistä on lyöty tai potkittu. Sen sijaan sellaisia tehyläisiä, jotka eivät ole koskaan joutuneet väkivallan kohteeksi, on entistä vähemmän. Edellinen vastaava tutkimus tehtiin vuonna 1999.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.