Postinumerolla ei enää ole väliä? Saman talon asunnot voivat olla eriarvoisia

Jo pari vuotta murroksessa ollut asuntomarkkinoiden polarisoituminen eli hintojen alueellinen eriytyminen on ottamassa vielä jyrkempiä muotoja.

Asuntokaupan asiantuntijoiden mukaan enää ei puhuta pelkästään alueellisesta eriytymisestä, vaan jopa samalla kadulla tai talossa olevat asunnot ovat markkinoilla selvästi eriarvoisia.

Epävarmat taloudelliset ajat erottavat jyvät akanoista myös asuntomarkkinoilla. Rakennemuutospaikkakunnilla tilanne on tiukin, mutta asuntokaupan polarisoituminen – hintojen alueellinen eriytyminen – on edennyt nyt myös kaupunkikohtaiselle tasolle. Kasvukeskuksien asuntomarkkinoihin keskittyneen Huoneistomarkkinointi-ketjun (Huom!) liiketoimintajohtaja Jukka Rantanen puhuu katukohtaisesta polarisoitumisesta, joka näkyy vahvasti jo Helsingissä.

– Perinteinen postinumeron perusteella tapahtuva hintojen eriytyminen siirtyy taka-alalle, kun entistä tärkeämmiksi tulevat varsinkin talon korjaustarve, pohjapiirustus, kerros, näkymä ja oikea katu, Rantanen kertoo.

– Taloyhtiön ei parane miettiä peruskorjauksiin ryhtymistä liian pitkään. Naapuriyhtiö, jossa ei ole remonttihuolia seuraavaan 5–10 vuoteen, näyttäytyy ostajan silmissä huomattavasti kiinnostavammalta – ja arvokkaammalta.

Samassa taloyhtiössä eriarvoisia asuntoja?

Samassa taloyhtiössä olevien asuntojen välillä on myös eroja. Siistit, hyväkuntoiset asunnot ovat kysyttyjä.

– Remonttikustannuksia nostavat rakennusvaatimukset ovat lisääntyneet. Jos esimerkiksi kylpyhuoneremontti on tehty, se näkyy selkeästi myös myyntihinnassa. Myyjä saa asunnosta usein paremman hinnan kuin heikkokuntoisen asunnon ostohinta ja remonttikustannukset olisivat yhteensä. Ostajat ovat valmiita maksamaan hyvästä kunnosta.

Huom! arvioi Helsingissä havaitun trendin yleistyvän myös kerrostaloasuntojen hintoihin muualle Suomeen.

– Polarisoitumista vauhdittaa myös puute persoonallisista huone- ja tilaratkaisuista. Asuntorakentaminen on jämähtänyt tasapaksuun yksiö-, kaksio- ja kolmio-asuntotuotantoon, vaikka yhä useampi kaipaa kerrostaloasunnoista yksilöllistä luonnetta ja persoonallisuutta. Esimerkiksi loft-, studio- tai ullakkoasuntojen kysyntä on kova ja hintapyyntö voi olla jopa yli 5 500 euroa enemmän neliöhinnaltaan kuin vastaavan kokoisesta toisesta asunnosta samassa rapussa, täydentää Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Lähde: Huom!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja