Upouusi asunto kannattaa ostaa viimeistään nyt – uudiskohteet pääkaupunkiseudulla kallistuvat jopa kymmenillä tuhansilla

Jos haluat ostaa uunituoreen asunnon pääkaupunkiseudulta, suunnitelma kannattaa toteuttaa viimeistään nyt.

Näin arvioi kiinteistönvälitysketju Sp-Kodin yrittäjä ja kiinteistönvälittäjä Carl Michael Hatanmaa tiedotteessa.

Kohta uudiskohteen ostaminen on nimittäin nykyistäkin kalliimpaa. Sp-Koti arvioi, että tulevien asuntokohteiden hinnat voivat nousta pääkaupunkiseudulla 5–10 prosenttia.

– Rakennusliikkeet joutunevat nostamaan uusissa aloituksissaan hintoja vähintäänkin viisi, todennäköisesti jopa kymmenen prosenttia, Hatanmaa kertoo.

Helsingin hinnoilla tällainen korotus voi tarkoittaa jopa kymmenien tuhansien eurojen hintapomppua.

Uudiskohde on rakenteilla oleva tai juuri valmistunut asunto, joka ei ole aiemmin ollut asumiskäytössä.

Kauppamäärät vähenivät jo

Lähitulevaisuuden hintoja nostaa se, että uusia asuntoja on tarjolla aiempaa vähemmän.

Näin on, koska rakennuskustannukset nousevat ja pakottavat rakennusliikkeitä nostamaan hintoja. Rakennusliikkeet ovat Hatanmaan mukaan peruneet tai siirtäneet useiden uudiskohteidensa rakentamisen aloituksia.

Samaan aikaan inflaation ripeä nousu ja synkentyneet talousnäkymät vaikuttavat rahoituspäätöksiin. Pankit miettivät entistä tarkemmin, mitä rakennushankkeita ne rahoittavat.

Näin Ukrainan sota vaikuttaa asuntomarkkinoihin 8:21
Kiinteistömaailman analyytikko Tony Korkala sekä OP Kodin johtaja Lasse Palovaara arvioivat, kuinka Ukrainan sota vaikuttaa asuntomarkkinoihin.

Uusien asuntojen kauppamäärät ovat Sp-Kodin mukaan jo vähentyneet vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen aikana. Se ei Hatanmaan mukaan kerro kysynnän puutteesta.

– Uusien asuntojen kauppamäärät niiaavat Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla ennen kaikkea siksi, että uusia aloituksia on ollut todella vähän tämän vuoden puolella ja uudiskohteista on pulaa, hän kertoo.

Hatanmaan mukaan nyt rakenteilla ja myynnissä olevat uudiskohteet on hinnoiteltu kaksi vuotta sitten.

– Vaikka hintojenkorotuspaineet ovat alkuvuoden aikana entisestään voimistuneet, vain harvoissa jo aloitetuissa kohteissa on hintoja lähdetty tarkistamaan ylöspäin.

Hyvät liikenneyhteydet ja perheasunnot kiinnostavat

Pääkaupunkiseudun kysytyimmät uudiskohteet sijaitsevat Hatanmaan mukaan raidelinjojen lähistössä. Kuten jo pitkään, kookkaat perheasunnot kiinnostavat yhä asunnonostajia.

Myös 30–60-neliöiset kaksiot ja kolmiot käyvät kaupaksi.

– Isompien asuntojen hinnat nousevat monilla asumisen unelmien toteuttamisen esteeksi.

Myös ekologisesti rakennettujen ja energiatehokkaiden uudiskohteiden kysyntä on kasvanut Hatanmaan mukaan nopeasti. Kun energia kallistuu, esimerkiksi mahdollisuus asentaa omaan asuntoon lämpöpumppu houkuttelee osaa asunnonostajista.

Lue myös:

    Uusimmat