Mainos

Postin yleispalveluvelvoite poistuu kotimaan pakettipalveluista

Viestintävirasto poistaa osan Postin yleispalveluvelvoitteista pakettien välityksessä. Viestintäviraston mukaan näin tehdään, koska vastaavia palveluja tarjoavat useat Postin kanssa kilpailevat yritykset.

Velvoite poistuu kotimaan pakettipalveluista sekä ulkomailta Suomeen saapuvista pakettipalveluista. Päätös astuu voimaan siirtymäajan jälkeen lokakuun lopussa. Postilla säilyy yleispalveluvelvoite tarjota pakettipalveluja ulkomaille.

Viestintävirasto arvioi säännöllisesti kirje- ja pakettipalvelujen tarjontaa ja kilpailutilannetta. Viraston päällikkö Merja Saari sanoi, että jos käy ilmi, että palvelujen saatavuudessa on ilmenee ongelmia, voidaan yleispalveluvelvoite palauttaa, määräten se joko Postille tai muulle yritykselle.

Saari ei pidä todennäköisenä, että Posti päätöksen jälkeen alkaisi ohjata osaa pakettiasiakkaita kilpailijoidensa pakeille.

– Se on sinällään teoriassa mahdollista, mutta ei varmaan kovin todennäköistä, kun kyseessä on kasvava markkina, Saari sanoi.

Postilaissa säädetään, että perustason kirje- ja pakettipalveluja pitää olla saatavilla yleispalveluna kaikkialla Suomessa.

Postin veroetu katoaa

Pakettipalveluissa Postin kanssa kilpaileva Matkahuolto oli Viestintäviraston ratkaisuun tyytyväinen. Yhtiö arvioi, että päätös edesauttaa monipuolisempien palvelumarkkinoiden kehittymistä.

– Päätöksen myötä kilpailutilanne tulee entistä tasapuolisemmaksi, sillä yleispalveluvelvoitteeseen liittyvä verovapaus on tarjonnut merkittävän kilpailuedun yhdelle toimijalle. Tehdyn päätöksen myötä kaikki toimijat markkinoilla ovat nyt samalla viivalla, sanoi toimitusjohtaja Jarmo Oksaharju tiedotteessa.

Matkahuolto valitti pakettipalveluja koskevasta yleispalveluvelvoitteesta vuonna 2012, koska Posti oli yleispalveluvelvoitteen nojalla voinut myydä pakettipalveluja kuluttaja-asiakkaille ilman 24 prosentin arvonlisäveroa.

Matkahuolto on joutunut perimään omista paketeistaan arvonlisäveron.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.