Posti tyytyväinen jakelusäätelyn keventämiseen

Postilain uudistusesityksessä myönteistä on jakelun säätelyn keventäminen, sanoo Postin kirjepalveluista vastaava johtaja Kaj Kulp STT:lle. Kulp on tyytyväinen myös siihen, että yleispalvelukirjeille sallittaisiin jatkossa kate ja kerrostaloissa sallittaisiin jakelu lokerikkoihin huoneistokohtaisten postiluukkujen ohella.

– Kokonaisuudessa on tärkeää, että postilakia uudistetaan, jotta pystytään turvaamaan kustannustehokkaasti yleispalvelu koko maassa.

Liikenne- ja viestintäministeriö lähetti tänään lausunnoille esityksen postilain uudistamisesta. Esityksen mukaan yleispalvelukirjeiden jakelu jatkuisi viitenä päivänä viikossa niillä alueilla, joissa ei ole sanomalehtien ylläpitämää jakeluverkkoa, eli lehtien varhaisjakelua. Taajama-alueilla, joissa on tarjolla sanomalehtien varhaisjakelu, laki antaisi mahdollisuuden poiketa viisipäiväisestä jakelusta ja sallisi vähintään kolmipäiväisen jakelun. Posti olisi toivonut, että kolmipäiväinen jakelu olisi ollut valtakunnallinen normi.

– Tämä on liikenne- ja viestintäministeriön hakema kompromissiehdotus, joten postin tavoite ei siltä osin toteutunut. Hyvä kuitenkin, että tällainen kompromissiratkaisu löytyi.

Uutta esityksessä on myös se, että Posti velvoitetaan kilpailuttamaan haja-asutusalueilla kirjeiden jakelu. Jos halukkaita yrittäjiä ei löydy, Postin pitää hoitaa yleispalvelu itse. Tämä tuli Postille yllätyksenä.

– Haja-asutusalueille jakelun kustannukset ovat jopa kymmenkertaiset taajamiin verrattuna. Meidän pitää huolella arvioida, miten kilpailuttaminen tulee vaikuttamaan sekä kustannuksiin että postin omiin prosesseihin. Tulemme huomioimaan arvion omassa lausunnossamme.

Esityksen lausuntoaika päättyy 7. joulukuuta. Uudistetun postilain on tarkoitus tulla voimaan kesällä 2017. 

Hiltunen: Posti kulkee myös jatkossa syrjäseuduillekin 2:10

Lue myös:

    Uusimmat