Mainos

Postille 100 000 euron uhkasakko kirjejakelun puutteista – Postin mielestä kohtuutonta: "Lain tulkinta vaatii mahdottomia"

Viestintävirasto asettaa Postille 100 000 euron uhkasakon tehostamaan yleispalvelukirjeiden viisipäiväisen jakelun puutteiden korjaamista. Viraston mukaan Posti on toistuvasti rikkonut postilain mukaista velvollisuutta jakaa yleispalvelukirjeet viitenä päivänä viikossa.

Viestintäviraston saaman selvityksen mukaan viisipäiväinen jakelu jäi tämän vuoden kesä-syyskuussa toteutumatta keskimäärin noin joka sadannen yleispalvelukirjeen osalta. Virasto sanoo, että vain vähäinen osa häiriöistä on johtunut ylivoimaisista esteistä, jotka postilain mukaan oikeuttavat poikkeamaan viisipäiväisestä jakelusta. 

– Vaikka häiriöt koskevat kokonaisuutena vain pientä osaa yleispalvelukirjeistä, ne ovat kuitenkin olleet vakavia ja toistuvia, toteaa päällikkö Merja Saari

Viestintävirasto velvoittaa Postia ryhtymään toimenpiteisiin jakeluhäiriöiden poistamiseksi. Viimeistään tammikuussa viisipäiväisen jakelun ulkopuolelle saa jäädä kuukausitasolla enintään 0,4 prosenttia ja huhtikuun lopulla enintään 0,2 prosenttia kaikista jakelussa olleista yleispalvelukirjeistä. Lisäksi Postin on jatkettava jakelun toteutumisen tehostettua seurantaa. 

Viraston mukaan Posti ei ole saanut yleispalvelukirjeiden jakelua postilain edellyttämälle tasolle kahdesta Viestintäviraston aikaisemmin antamasta päätöksestä huolimatta. Tästä syystä päätöstä on tehostettu 100 000 euron uhkasakolla.  

Päätös koskee ainoastaan yleispalvelukirjeitä. Yleispalvelukirjeitä ovat postimerkkikirjeet. Yrityskirjeet sekä sanoma- ja aikakauslehtien jakelu ei kuulu Viestintäviraston valvontaan. Postilain mukaan yleispalvelukirjeet on keräiltävä ja jaettava viitenä arkipäivänä viikossa. Velvollisuudesta voidaan poiketa tilapäisesti vain postin saajasta, liikenteen keskeytyksestä tai muusta ylivoimaisesta esteestä johtuvasta syystä. 

"Viranomaisten vaatimukset kohtuuttomia" 

Posti pitää kohtuuttomana viranomaisen tulkintaa nykyisen postilain velvoitteista. Postin kirjepalveluista vastaava johtaja Kaj Kulp kritisoi, että Postilta edellytetään uhkasakon nojalla 99,8 prosentin laatutasoa yleispalvelukirjeiden viisipäiväisessä jakelussa, kun kilpailijat saavat samaan aikaan jakaa kirjeitä vapaasti ilman velvoitteita.  

 – Jakelumme toteutuu jo yli 99 prosenttisesti. Lain tulkinta vaatii mahdottomia, Kulp sanoo. 

Posti kertoo olevansa erittäin huolissaan nykyisen yleispalvelun kansantaloudellisesta kestävyydestä.  

– Tiukka sääntely on nostamassa postinjakelun yksikkökustannukset kestämättömälle tasolle, kun digitalisaatio vähentää kirjeiden määrää liki 10 prosenttia vuodessa, Posti linjaa tiedotteessa. 

Liikenne- ja viestintäministeriö on tänään lähettänyt lausunnolle esityksen postilain uudistuksesta, jossa sääntelyä kevennetään. Posti pitää erikoisena, että samaan aikaan uudistuksen kanssa postilain tulkintaa kiristetään.  

Postin mukaan viraston tulkinta tarkoittaa käytännössä sitä, että Suomen jokaisessa postinumerossa saa jäädä jakamatta korkeintaan yksi postimerkillä varustettu kirje viikossa. Vuosittain Suomessa jaetaan noin 100 miljoonaa yleispalvelukirjettä.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.