Posti toi 12 putkiloa spermaa: Suomalainen naispari sai kaksi lastaan amerikkalaisluovuttajan avulla – lapset voivat soittaa miehelle, kun täyttävät 18 vuotta

DNA-testin tarjoama ensimmäinen yllätys helsinkiläiselle Timolle oli velipuoli – lopulta sisaruksia oli kaikkiaan yksitoista 11:33
DNA-testin tarjoama ensimmäinen yllätys helsinkiläiselle Timolle oli velipuoli – lopulta sisaruksia oli kaikkiaan yksitoista.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman kertoma tarina Timo Ramusta viritti keskustelua siitä, miten monta puolisisarusta ihmisellä voi olla tietämättään. Ramulla niitä on löytynyt dna-testien perusteella tähän mennessä jo yli kymmenen.

Ennen vuotta 2007 sukusolun luovuttaja on saanut täyden anonymiteetin, mutta tuon vuoden uuden hedelmöityshoitolain myötä tuli voimaan sääntö: kun lahjoitetuilla soluilla alkunsa saanut lapsi täyttää 18 vuotta, saa hän ottaa yhteyttä biologiseen isäänsä (tai äitiinsä, jos myös munasolu on lahjoitettu).

Lakimuutoksen pelko sai parin toimimaan

Kun vuosi 2007 lähestyi, suomalainen naispari alkoi pelätä. Lainmuutoksen myötä olisi mahdollista, että se tekisi naisparien hedelmöityshoidoista laitonta. Lopulta näin ei käynyt, mutta sitähän ei silloin tiedetty. 

Pari päätti toimia, koska he todella halusivat saada vauvan.

– Tiesin, että jos tämä laki astuu voimaan Suomessa, lapsi saisi ottaa yhteyttä luovuttajaan 18-vuotiaana. Päätimme hankkia spermaa sieltä, missä koko konsepti yhteydenotosta on keksitty, eli Yhdysvalloista.

Alkoi pitkä ja paikoin mutkainen – ja varsinkin kallis – matka vanhemmiksi.

Posti toi 12 putkiloa spermaa

Pariskunta sai eteensä mapillisen tietoja erilaisista amerikkalaisista luovuttajaehdokkaista. Heidän päätöksessään painoi se, mitä luovuttaja oli vastannut esimerkiksi kysymykseen sitä, miksi oli luovuttaja.

– Hän oli kirjoittanut, että hänellä on jo lapsi ja hän haluaa, että muutkin saavat mahdollisuuden kokea sitä iloa, mitä lapsi tuo. Ja että häneen voisi lapsi aikuistuessaan ottaa yhteyttä ja kysyä kaikki kysymykset, mitä lapsella olisi mielessään.

Jonkin ajan kuluttua suomalaisnaisille saapui postilähetys, jossa oli kylmätermoksessa 12 putkiloa spermaa.

Id-vaatimus vei naiset klinikalle Tanskaan

Sperma vietiin Väestöliiton klinikalle, jonne sitten hakeuduttiin aina ovulaation aikaan hoitoon. Kun uusi laki astui voimaan Suomessa, vaadittiin amerikkalaisen luovuttajan id-koodi suomalaissairaalaan.

Se ei onnistunutkaan, joten pariskunta joutui lähettämään putkilot Tanskaan, jossa samanlaista lakia ei ollut. Ovulaation aikaan lennettiinkin sitten tästä lähtien aina Tanskaan.

– Hirvittävän kallista se oli, en ole edes uskaltanut laskea, mitä tämä on maksanut. Olemme molemmat kantaneet yhden lapsen, toinen naisista kertoo MTV Uutisille.

"Onko minulla isää?"

Molemmat äidit ovat olleet aina täysin avoimia lapsilleen ja kertoneet sitä mukaa, kun kysymyksiä on lasten suusta kuulunut.

– Onko minulla isää?

– Ei, sinulla on luovuttaja, äidit ovat vastanneet.

He eivät ole halunneet antaa lapsilleen käsitystä sellaisesta amerikkalaisesta miehestä, joka rakastaa ja odottaa lasten yhteydenottoa.

– Koska se olisi väärin ja valhetta, vaikka mielestämme tietenkin isät ovat tärkeitä. Lapsillamme on kuitenkin paljon miehen malleja elämässä, nainen sanoo. 

Lapset ovat nyt alakouluikäisiä, ja vanhempien mukaan suhtautuvat heille annettuihin tietoihin hyvin mutkattomasti:

– Aijaa, he sanovat – vähän kuin kyse olisi siitä, että onko hampurilaisia ruoaksi, toinen äideistä sanoo ja nauraa.

Lapsia ei kiusata kahden äidin takia

Hän tyrmää myös muiden näkemykset siitä, että lapsia kiusattaisiin kahden äidin takia. Päinvastoin, lasten kaverit ovat pitäneet sitä hienona asiana. 

– Joskus puistossa kaverit eivät ole uskoneet lapsiamme, ja he ovat hakeneet meidät paikalle: että katsokaa, nämä kummatkin ovat meidän äitejämme! Siistiä, ovat muut lapset sanoneet. 

Lapset tietävät, että heillä on luovuttaja Yhdysvalloissa, ja he saavat soittaa miehelle kun täyttävät 18 vuotta, jos haluavat.

Vanhempien mukaan ei ole mahdollista, että lapsilla olisi kymmenittäin puolisisaruksia, koska amerikkalaislain mukaan saman luovuttajan soluja saa käyttää vain tietylle määrälle hoidettavia naisia.

– Mekin ajattelimme aluksi, että luovuttaja olisi jotenkin iso asia ja mielessämme joka päivä – mutta ei sillä ole merkitystä. Nämä ovat meidän lapsemme.

Äidit esiintyvät tässä jutussa nimettöminä lasten yksityisyyden varjelemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat