Mainos

Digitalisaatio rapisuttaa Postin monopolia – organisaation toimenpiteitä pidetään merkillisinä: "Kyykyttämisen työntekijöitä kohtaan pitää loppua"

11:31
Lakkohenki laajenee eri toimialoille – aiheesta keskustelemassa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ja SuPerin toimitusjohtaja Silja Paavola.

Postin lakko vaikuttaa merkittävästi myös yrittäjien arkeen. Yrittäjät ihmettelevät Postin viimeaikaisia toimia: Miksi organisaatio on pakottanut työntekijänsä lakkoilemaan toimentulonsa turvaamiseksi?

Video: Onko lakkoilu laajenemassa myös muille toimialoille? Katso videolta!

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kertoo, että vaikka yrittäjät ymmärtävätkin syyt Postin lakon taustalla, on selvää, että lakkoilu näkyy ikävällä tavalla myös yrittäjien arjessa.

– Totta kai tämä on aiheuttanut ja aiheuttaa monelle yrittäjälle harmia, kun joudutaan miettiä, millä tavalla tavarat saadaan kuljetettua asiakkaalle tai laskut lähetettyä. Moni on etsinyt ja löytänyt korvaavia vaihtoehtoja, mutta tietysti toivomme, että tämä lakko pian loppuisi, Pentikäinen toteaa.

Pentikäisen mukaan Postin tämänhetkinen tilanne on hyvin merkillinen – etenkin siksi, että murros toimialan ympärillä on laaja digitalisaation vuoksi. Laskut lähetetään nykyisin sähköisessä muodossa ja ihmiset lukevat sanomalehtensä digilehtenä puhelimiensa näytöiltä.

Pietikäinen muistuttaakin, että moni yrittäjä on ottanut käyttöönsä muiden yritysten tarjoamia palveluita esimerkiksi laskutuksen tai tavarantoimituksen osalta.

Tämä luo Postille kovan paineen sovun löytämisen osalta, minkä lisäksi Posti on myös toisenlaisessa prässissä: millä keinoin se pysyy hengissä myös tulevaisuudessa, kun Postin hallinnoima monopoli on siirtymässä vapaille markkinoille?

– Tässä taistelussa kaikkein suurin häviäjä on Posti ja sen työntekijät, Pentikäinen jatkaa.

"Kyykyttämisen pitää loppua"

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton (SuPer) puheenjohtaja Silja Paavola ihmettelee, miksi Posti on viimeaikaisilla toimillaan luonut trendin, joka pakottaa Postin työntekijät tilanteeseen, jossa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lakkoilla toimeentulonsa turvaamiseksi.

Paavola huomauttaa, että vaikka yrityksen tulee saada voittoa, sen ei tulisi syntyä työntekijöiden kustannuksella.

– Kukaan meistä ei yhtäkkiä vähennä palkkaansa 700 eurolla kuukaudessa. Se tarkoittaa sitä, että ihmiset eivät tule palkallaan toimeen, jolloin heidän täytyy mennä sosiaalihuoltoon hakemaan rahaa, eli täydellinen tulonsiirto työnantajalle. Nyt voisi sanoa, että kyykyttämisen työntekijöitä kohtaan pitää loppua, Paavola toteaa.

Postin työkiistan sovittelu jatkuu tänään puoliltapäivin. Eilen osapuolet olivat koolla valtakunnansovittelijan johdolla aina yhteentoista illalla, mutta sovintoesitykseen saakka ei silti päästy.

Postilakko jatkuu 8. joulukuuta asti, ellei sopua löydy ennen sitä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja