Mainos

Porvoon tuomiokirkosta löytyi vanha viinikellari

Keväällä palaneen Porvoon tuomiokirkon uudet kattopaanut valmistetaan männystä.

Porvoon tuomiokirkon sakariston alta on löytynyt ilmeisesti 1700-luvulta peräisin oleva viinikellari.

Sakariston lattia jouduttiin purkamaan toukokuisen tulipalon jälkeen. Lattian alla olevan pienen muuratun kellaritilan seinässä havaittiin reikä, joka johtaa toiseen, suurempaan tilaan. Eilen museoviraston ja Porvoon museon tutkimusryhmä purki osan väliseinästä ja paljasti unohduksissa olleen huoneen.

Museoviraston mukaan tynnyriholvattu kellari on hieman alle kolme metriä pitkä, pari metriä leveä ja 1,8 metriä korkea. Kellarissa ovat edelleen jäljellä suurta viinitynnyriä kannattaneet massiiviset puurakenteet, kellarin vanha rautaovi ja tynnyrin rautavanteet. Tynnyrin mäntyinen kannatusalusta on tutkijoiden mukaan laadukasta työtä ja viimeistelty taidokkaasti.

Kellaria tutkitaan lähiaikoina tarkemmin. Toistaiseksi ei ole tiedossa, miksi se aikanaan jäi pois käytöstä.

Uudet kattopaanut männystä

Porvoon tuomiokirkon uudet kattopaanut valmistetaan männystä. Asiasta päätti kirkon korjaushankkeen rakennustoimikunta tänään. Kokouksessa tehtiin myös tukku muita kirkon korjaukseen liittyviä ratkaisuja.

- LVIS-suunnittelijasta emme päässeet vielä yhteisymmärrykseen. Kirkkoneuvosto ratkaisee asian tästä eteenpäin, kertoi Porvoon seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Boris Björkendahl kokouksen jälkeen.

Kirkon urkujen ympärille päätettiin rakentaa suojaseinä. Björkendahlin mukaan urut eivät vaurioituneet toukokuisessa tulipalossa, ja niiden soittokunto on testattu viimeksi tällä viikolla.

- Tarkoitus on lähinnä suojata urkuja korjaustöiden aikana, Björkendahl sanoi.

Toimikunta päätti myös jatkaa kirkon vartiointia yöaikaan. Kiertävän vartioinnin lisäksi korjaustyömaata vartioidaan kameroilla.

Porvoon kirkon katto tuhoutui tulipalossa 29. toukokuuta vastaisena yönä. Myös kirkon kiviset päätyrakenteet vaurioituivat, ja sekä kirkko että ympäröivät rakennukset kärsivät savu- ja vesivahinkoja. Museovirasto on arvioinut, että kirkon tuhojen korjaaminen maksaa neljästä kymmeneen miljoonaan euroa.

Katon sytyttänyt 18-vuotias nuorukainen tuomittiin elokuun lopussa Porvoon käräjäoikeudessa 3 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen tuhotyöstä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.